FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morić: DC će predložiti novi zakon o nacionalnoj sigurnosti

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik DC-a Joško Morićnajavio je danas da će stranka Hrvatskom saboru uputiti prijedlognovog zakona o nacionalnoj sigurnosti, ali da za njega još nemajupotporu koalicijskih partnera jer nisu još s nikim razgovarali.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik DC-a Joško Morić najavio je danas da će stranka Hrvatskom saboru uputiti prijedlog novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, ali da za njega još nemaju potporu koalicijskih partnera jer nisu još s nikim razgovarali.

"Umjesto najavljenih promjena Zakona o sigurnosnim službama i o tajnosti podataka, koje će biti nova improvizacija, DC predlaže ozbiljnu organizaciju sustava nacionalne sigurnosti", rekao je Morić na konferenciji za novinare.

Zakonom treba propisati osnivanje Glavne obavještajne agencije, propisati Obavještajnu akademiju, Koordinaciju nacionalne sigurnosti i doraditi odredbe o sigurnosnim službama. Po tom zakonu ravnatelji sigurnosnih službi i drugi manadžeri, na svim razinama tog sustava, birali bi se na internom natječaju na rok od osam godina s mogućnošću reizbora, a ranije bi bili smjenjivi samo u slučajevima zlouporabe ili protuzakonitog djelovanja.

Naveo je da bi takav sustav nacionalne sigurnosti bitno smanjio utjecaj politike, a rizike nestručnog ili protuzakonitog djelovanja tih službi sveo na minimum.

"Jadna je zemlja kojoj su tajne službe stalna tema, a kod nas je tako od postanka", rekao je Morić.

Neprihvatljivim drži zabranjivati i kažnjavati objavljivanje državnih tajni, jer nisu mediji krivi što država ne zna ili ne može sačuvati svoje tajne. Radi odavanja tajni u zatvorima bi trebali biti političari jer ih uglavnom oni odaju i plasiraju u medije, rekao je.

Osvrnuo se i na izjave zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića koji je jučer, osvrčući se na rješenje Ministarstva zaštite okoliša kojim se zabranjuje legalizacija bespravne gradnje koju je predlagao, uz ostalo poručio "da on nije mali od kužine" da bi nekoga slušao. SDP i koalicijski partner HNS omogućili su nedemokratsku i nelegitimnu situaciju u kojoj Zagrebom umjesto Poglavarstva i gradonačelnice upravlja Bandić, a oni su na to pristali jer su privatnim interesima otišli predaleko pa se međusobno drže u šaci, rekao je Morić. Podsjetio je na Bandićev razvod braka, pa ponovnu ženidbu s istom suprugom, a sve kako bi po povlaštenoj cijeni otkupio stan, na prometnu nesreću koju je skrivio u alkoholiziranom stanju, bespravno sagrađenu vikendicu, namještanje poslova kumu itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙