FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC u proceduru šalje Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) poslat ćeidući tjedan u saborsku proceduru prijedlog zakona o medicinskipotpomognutoj oplodnji kako bi se što prije zakonski upotpunila"pravna praznina".
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) poslat će idući tjedan u saborsku proceduru prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kako bi se što prije zakonski upotpunila "pravna praznina".

Država nema nikakav nadzor nad humanom reprodukcijom, rekla je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt na današnjoj konferenciji za novinare, ističući da je ona postala područje "velikog biznisa i sive ekonomije u kojemu se vrti više stotina milijuna eura".

Rasprava o tom pitanju u medijima je netolerantna i neprimjerena, istaknula je Vesna Škare Ožbolt, dodajući kako ona rezultira podjelom ljudi na dva tabora - sekularni i vjerski, što Hrvatsku vraća u srednji vijek. "Godine 1983. smo se proslavili kao sedmi u svijetu, a sada smo zadnji u Europi jer nismo zakonski regulirali to etički i medicinski osjetljivo pitanje", rekla je predsjednica DC-a.

Članica Predsjedništva DC-a dr. Marina Ivanišević iznijela je osnove DC-ova zakonskog prijedloga o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji se dijelom vodi pozitivnim primjerima sličnih zakona iz Italije, Austrije i Njemačke.

DC predlaže da se medicinski potpomognutoj oplodnji pristupi nakon što se iscrpe sve ostale medicinske metode. U sklopu zakona predlažemo nacionalni registar svih parova koji traže pomoć u tom području, rekla je dr. Ivanišević, dodajući kako stranka prihvaća homolognu oplodnju, a heterolognu bi trebalo precizno definirati i navesti u kojim bi se uvjetima provodila.

Stranka je i protiv zamrzavanja zametaka. Idealan broj prenesenih zametaka bio bi jedan, najviše dva, a gornja dobna granica žena koje bi se mogle podvrgnuti umjetnoj oplodnji bila bi 45 godina. Predsjednik Glavnog odbora DC-a dr. Slobodan Lang istaknuo je da se djeca rođena postupkom potpomognute oplodnje ne razlikuju od djece začete prirodnim putem. Upozorio je da je svako razlikovanje među djecom zapravo nasilje, da je nemoralno i suprotno vjerskoj ravnopravnosti.

DC smatra i da je pobačaj "veliko društveno, medicinsko i osobno zlo", no protivi se zakonskoj zabrani pobačaja i zauzima se za sustavnu edukaciju u školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙