FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC-ov prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) danas je usaborsku proceduru uputio svoj Prijedlog zakona o medicinskipotpomognutoj oplodnji.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) danas je u saborsku proceduru uputio svoj Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Članica Predsjedništva DC-a dr. Marina Ivanišević je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekla da je DC izašao sa svojim prijedlogom zakona jer smatra da se ta problematika ne može riješiti amandmanima na postojeću zakonsku regulativu.

Vladin prijedlog novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ocijenila je preopćenitim. Naglasila je da je DC-ov prijedlog zakona bolji jer su u njemu odredbe kojima se sprječava manipulacija spolnim stanicama i zlouporaba postupaka i istraživanja koja ne služe postizanju trudnoće.

Također je istaknula da se DC-ovim prijedlogom zakona predviđa dobno ograničenje od 42 godine do kada žena može ući u postupak medicinski potpomognute oplodnje odnosno do 38 godina za darovateljicu jajne stanice.

Prijedlogom je predviđeno i da se zdravstvenoj ustanovi može oduzeti odobrenje za postupak medicinski potpomognute oplodnje ako ne postigne najmanje 25 posto rođene djece iz postupka medicinski potpomognute oplodnje, a najmanje 20 posto iz postupka izvantjelesne oplodnje godišnje.

Jedino tijelo za nadzor i provođenje zakona je Nacionalno bioetičko povjerenstvo Ministarstva zdravstva unutar kojega će biti i Državni registar podataka o svim sudionicima kako u homolognoj tako i u heterolognoj izvantjelesnoj oplodnji, rekla je Ivanišević i dodala da u Hrvatskoj godišnje ima 2,5 tisuće takvih parova.

Predsjednik Glavnog odbora DC-a dr. Slobodan Lang je najavio da će DC uskoro organizirati okrugli stol gdje će svi pa i predstavnici vjerskih zajednica moći izreći svoja stajališta o medicinski potpomognutoj oplodnji. Založio se za dostupnost svih stručno-medicinskih informacija o toj temi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙