FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 12. Osječki proljetni sajam poljoprivrede

OSIJEK,3. ožujka 2005.(Hina) - Na 12. Osječkom proljetnom sajmu - sajmupoljoprivrede i prehrane, koji je danas otvoren na Pampasu, svoje ćeproizvode na 2000 četvornih metara zatvorenog i 3000 četvornih metaraotvorenog prostora predstaviti 150 izlagača iz zemlje i inozemstva.
OSIJEK,3. ožujka 2005.(Hina) - Na 12. Osječkom proljetnom sajmu - sajmu poljoprivrede i prehrane, koji je danas otvoren na Pampasu, svoje će proizvode na 2000 četvornih metara zatvorenog i 3000 četvornih metara otvorenog prostora predstaviti 150 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević je istaknuo kako je sajam prilika poljoprivrednim poduzetnicima za prikupljanje svih novosti operativnih programa podizanja trajnih nasada i razvitka govedarske proizvodnje te o svim ostalim aktualnostima.

Svi poticaji za prošlu godinu uskoro će biti isplaćeni svim korisnicima, najavio je Kovačević.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo najavio je pak otvaranje burze poljoprivrednih roba još ove godine u Osijeku, za što je županija osigurala sedam milijuna kuna. Podsjetio je i da je županija za ovu godinu osigurala 37 milijuna kuna za projekte u poljoprivredi. Za podizanje višegodišnjih nasada Županije je osigurala 350.000 kuna, a za jednogodišnje nasade 500.000 kuna.

Prvog dana sajma predstavnici Zavoda za tlo, Poljoprivrednog fakulteta i Županije potpisali su Ugovor o provođenju Projekta "Analiza tla kao temelj gnojidbe i povećanja poljoprivredne proizvodnje kod podizanja višegodišnjih nasada" na području Županije.

Upravo analiza tla koja će biti provedena na tisuću hektara, smatra državni tajnik Kovačević, osigurat će poljoprivrednim proizvođačima točne podatke o kvaliteti zemljišta za pojedine proizvodnje. To je, drži, posebno važno i za ekološku proizvodnju koja je itekako važna u sklopu priprema Hrvatske za ulazak u EU.

Podsjetio je i na program Ministarstva koje sa 25 posto financira programe podizanja višegodišnjih nasada, maslinika, voćaka te govedarske proizvodnje, za što HBOR nudi povoljne kredite s 4 posto kamate, rokom otplate od 10 godina te odgodom plaćanja od dvije godine. Dosad je realizirano 17 projekata.

Tijekom sajamskih dana, do 6. ožujka, bit će organizirano niz predavanja, stručnih skupova i savjetovanja, te prezentacija rada strojeva, uređaja i poljoprivredne i prehrambene opreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙