FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski branitelji planiraju hodočašće od Ovčare do Bleiburga

OSIJEK,10. veljače(Hina) - Predstavnici osječke HVIDR-e najavili sudanas na konferenciji za novinare da će skupina hrvatskih branitelja,pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti, krenuti na hodočašće od Ovčare doBleiburga.
OSIJEK,10. veljače(Hina) - Predstavnici osječke HVIDR-e najavili su danas na konferenciji za novinare da će skupina hrvatskih branitelja, pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, krenuti na hodočašće od Ovčare do Bleiburga.

Rekli su da na taj način žele odati počast svim hrvatskim žrtvama stradalima u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu.

Prema planu Organizacijskog odbora, branitelji će 2. svibnja odati počast hrvatskim žrtvama na Ovčari i u Borovu Selu, a zatim će kroz Hrvatsku i Sloveniju nastaviti put prema Bleiburgu, kamo bi trebali stići 14. svibnja. Poslije bleiburške komemoracije otići će u Vatikan na proslavu rođendana pape Ivana Pavla II.

"Želimo pokazati Hrvatima u domovini i inozemstvu kako iskazujemo počast žrtvama i kako se borimo da se ne zaboravi ono što nam je najveća svetinja: domovina i žrtve koje su za nju položene", rekao je Janjić.

Zasad se za hodočašće, dugo oko 500 kilometara, prijavilo 18 branitelja, a očekuje se da bi im se do polaska, 2. svibnja, moglo priključiti još tridesetak branitelja iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, rekao je član Organizacijskog odbora Petar Janjić.

Rečeno je da predstoje pregovori sa slovenskim vlastima oko prolaska hodočasnika kroz Sloveniju, a organizaciju hodočašća, uz ostale, pomoći će Vukovarsko-srijemska županija, osječka HVIDR-a i druge udruge proizišle iz Domovinskog rata, udruga "Počasni bleiburški vod" iz Klagenfurta te "Hrvatski križni put" iz Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙