FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSK najavio osnivanje skupine pravnika po uzoru na centar S. Wiesenthala

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski svjetski kongres (HSK)namjerava osnovati skupinu pravnika koja bi, po uzoru na izraelskiCentar Simona Wiesenthala, pronašla odgovorne za bleiburšku tragediju,najavio je danas predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski svjetski kongres (HSK) namjerava osnovati skupinu pravnika koja bi, po uzoru na izraelski Centar Simona Wiesenthala, pronašla odgovorne za bleiburšku tragediju, najavio je danas predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić.

"Svjesni smo da nismo u mogućnosti krivce izvesti pred lice pravde, ali iz poštovanja prema žrtvama, moramo barem reći tko su bili njihovi krvnici", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare, održanoj u stanci sjednice Izvršnog odbora HSK-a u prostorijama Hrvatske Matice iseljenika u Zagrebu.

Činjenicu da nitko do sada nije odgovarao za bleiburšku tragediju Ćorić smatra sramotnom.

Povjerenik HSK-a za pripremu komemoracije bleiburškim i žrtvama križnih putova Božo Vukušić izvijestio je da će se ovogodišnja komemoracija, zbog lokalnih izbora u Hrvatskoj, održati u subotu 14., umjesto u nedjelju 15. svibnja.

Komemoracija je ranijih godina održavana nedjeljom koja je najbliža 15. svibnja, no ove će se godine održati dan ranije zbog lokalnih izbora, a i zbog činjenice da se 15. svibnja obilježava međunarodni Dan pobjede nad fašizmom, pojasnio je.

Vukušić je najavio i da će komemoraciji prethoditi svečanost otkrivanja obnovljenoga i dograđenog spomenika na Bleiburškom polju, čija je obnova i dogradnja koštala ukupno 120.000 eura, a financirana je isključivo donacijama hrvatskih iseljenika.

Ćorić je pak najavio da će komemoraciji prethoditi mimohod, u kojem će stotinjak ljudi pješice preći put s Ovčare, iz Zagreba i iz nekoliko gradova Dalmatinske Zagore i Like do Bleiburškog polja.

Kazao je i kako HSK u potpunosti podržava HAZU-ovu Izjavu o položaju hrvatskog jezika, za koju drži da je za očuvanje hrvatskog jezika jednako važna kao i Deklaracija o pravu i položaju hrvatskog jezika iz 1967.

Ćorić je najavio i održavanje Hrvatskih svjetskih igara, u sklopu kojih će se, u Zadru 2006., mladi iz dijaspore, pod zastavama država u kojima prebivaju, natjecati u 15 sportskih disciplina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙