FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Američki manjak u bilanci plaćanja nije beskonačno održiv

NEW YORK, 24. veljače 2005. (Hina/AFP) - Manjak na tekućem računubilance plaćanje veličine kakav je američki ne može se beskonačnoodržavati, kazao je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) Rodrigo Rato.
NEW YORK, 24. veljače 2005. (Hina/AFP) - Manjak na tekućem računu bilance plaćanje veličine kakav je američki ne može se beskonačno održavati, kazao je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato.

"Iskustva govore da manjkovi na tekućem računu bilance plaćanje u iznosu kakvom ga bilježe Sjedinjene Države ne može biti održiv beskonačno", kazao je Rato.

Ti manjkovi "sami po sebi" nisu nepoželjni, rekao je Rato istaknuvši da je američki manjak pomogao svjetskom gospodarstvu da se odupre recesiji u 2002-2003. te doprinio sadašnjem oporavku. No, dodao je da ono što nije poželjno jest održiv manjak.

Rekordne razine zaduženosti sada financiraju strani ulagači, kazao je čelnik MMF-a."Malo je vjerojatno da će tako povoljni krediti i dalje biti dostupni SAD-u na osnovu sadašnje politike".

Dodao je i da ima "malo dvojbi da je obrazac upornih i sve većih manjkova u bilanci plaćanja, i povećanje dolarskog zaduživanja koje oni zahtijevaju, doprinijelo nedavnoj ponovnoj deprecijaciji dolara.

"Pad 'zelembaća' trebao bi u najmanju ruku poslužiti kao pravovremeni poziv na uzbunu zakonodavcima da poduzmu hitne akcije kako bi se riješio problem neravnoteža u svjetskom gospodarstvu", istaknuo je Rato.

Od veljače 2002. dolar je izgubio 50 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro i 30 posto prema jenu i kanadskom dolaru, dodao je čelnik MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙