FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Veliki uspjeh Slovačke u 2004.

WASHINGTON/BRATISLAVA, 18. veljače 2005. (Hina/TASR) - Slovačka je u2004. postigla veliki uspjeh u realizaciji strukturalnih reformi, štoje rezultiralo porastom produktivnosti, objavio je MMF u godišnjemizvješću o toj zemlji.
WASHINGTON/BRATISLAVA, 18. veljače 2005. (Hina/TASR) - Slovačka je u 2004. postigla veliki uspjeh u realizaciji strukturalnih reformi, što je rezultiralo porastom produktivnosti, objavio je MMF u godišnjem izvješću o toj zemlji.

Prošle su godine poboljšani uvjeti poslovanja u Slovačkoj a članstvo u Europskoj uniji postavilo je temelje za daljnje jačanje izvozne orijentacije slovačkog gospodarstva.

Nasuprot 2003. zabilježen je i porast domaće potražnje i rast BDP-a za oko 5,25 posto. Deficit u platnoj bilanci dosegnuo je u 2004. procijenjenih tri posto, ali je stopa nezaposlenosti ostala na visokoj razini od 17,7 posto.

Po MMF-ovu izvješću Slovačka će se usprkos navedenim pozitivnim rezultatima suočiti s novim izazovima u budućnosti. Inflacija je i dalje iznad razine u eurozoni, dosegnuvši lani 5,9 posto. Snažan je rast i dalje rizik za ciljane stope inflacije središnje slovačke banke za 2005.

MMF hvali monetarnu politiku slovačke središnje banke koja je smanjenje inflacije proglasila prioritetom u odnosu na ostvarivanje povoljnog tečaja krune. Slovačka vlada trebala bi razmisliti i o dodatnom zaoštravanju discipline u proračunskoj politici u sljedeće dvije godine.

Želi li Slovačka ispuniti maastrichtske kriterije i usvojiti euro do 2009., mora biti oprezna, posebno u 2006. kada će biti održani parlamentarni izbori.

MMF je pohvalio i slovačku poreznu reformu iz 2004. a u pitanju poticanja ulaganja preporučio je oprez, sugeriravši transparentnost i poštivanje sve izraženije težnje konkurentnosti. u preostalim procesima privatizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙