FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo tvrdi da je Sinn Fein odobrio pljačku banke

BELFAST, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Viši dužnosnici Sinn Feina- najveće sjevernoirske republikanske stranke - odobrili su velikapljačku banke koju su u prosincu u Belfastu izveli gerilci Irskerepublikanske armije (IRA), objavilo je u četvrtak Neovisnopovjerenstvo za motrenje primirja (IMC).
BELFAST, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Viši dužnosnici Sinn Feina - najveće sjevernoirske republikanske stranke - odobrili su velika pljačku banke koju su u prosincu u Belfastu izveli gerilci Irske republikanske armije (IRA), objavilo je u četvrtak Neovisno povjerenstvo za motrenje primirja (IMC).

U posebnom izvješću IMC je pozvao policiju i političare s obje strane irske granice da okrive IRA-u za pljačku banke u kojoj je ukradeno 50 milijuna dolara (26,5 milijuna funti).

Povjerenstvo je također podržalo sugestiju irskog premijera Bertieja Aherna koji je kazao da su neki viši dužnosnici Sinn Feina, IRA-inog političkog krila, znali unaprijed za pljačku.

"Pažljivo smo ispitivali sav materijal koji nam je postao dostupan nakon pljačke, a to nas je dovelo do zaključka da je pljačka bila planirana i da ju je izvela IRA", kaže se u izvješću IMC-a.

U izvješću se dodaje i kako se vjeruje da su gerilci IRA-e izveli još tri pljačke prošle godine prije ove izvedene u prosincu.

"Prema našem mišljenju Sinn Fein treba preuzeti i svoj dio odgovornosti za sve te incidente. Neki viši članovi Sinn Feina koji su i članovi IRA-e bili su upleteni u sankcioniranje niza pljački".

Tijekom dana očekuje se odgovor na izvješće predsjednika Sinn Feina Gerryja Adamsa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙