FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija se ispričala zbog pogrešne osude za bombaške napade IRA-e

LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Britanska vlada ispričala seu srijedu za patnje koje je prošlo 11 osoba, trideset godina nakon štosu krivo osuđeni za bombaški napad IRA-e u kojemu je ubijeno sedamljudi.
LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Britanska vlada ispričala se u srijedu za patnje koje je prošlo 11 osoba, trideset godina nakon što su krivo osuđeni za bombaški napad IRA-e u kojemu je ubijeno sedam ljudi.

Četvoro njih, tzv. Guildfordska čevorka, postali su svjetski poznati kada je o njihovom slučaju 1993. godine snimljen film "U ime oca".

"Jako mi je žao što smo skrivili tu nepravdu", rekao je britanski premijer Tony Blair u kratkom televizijskom obraćanju. "To je razlog moje isprike. Oni zaslužuju potpuno i javno odrješenje od krivnje", dodao je Blair.

Dok je britanski premijer govorio, u Londonu su se okupili bivši zatvorenici i rodbina krivo osuđenih tražeći ispriku vlade za jednu od najvećih pogreški britanskog pravsudnog sustava.

Guildfordska četvorka i Sedmorka iz Maguirea osuđeni su 1974. godine za bombaške napade na pubove u engleskim gradovima Guildfordu i Woolwichu.

Prizivni je sud prvostupanjsku presudu četvorki poništio 1989. godine, a sedmorki 1991. godine nakon otkrića da su dokazi bili falsificirani, a priznanja iznuđena.

Eksplozije su se dogodile na vrhuncu napada Irske republikanske armije na ciljeve u Engleskoj, u sklopu njezine dugogodišnje borbe za ujedinjenje Sjeverne Irske s matičnom Republikom Irskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙