FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Jednomjesečni pritvor ocu koji je oteo kćerku

BANJA LUKA, 3. ožujka 2005. (Hina) - Na zahtjev Tužilaštva BiH sudac zaprethodni postupak Suda BiH u srijedu je odredio jednomjesečniekstradicijski pritvor Edinu Kantareviću (30) iz NovogGrada/Bosanskog Novog, koji je 5. veljače u Njemačkoj kidnapirao svojukćerku i, nakon prijetnje oružjem, preko Austrije, Slovenije iHrvatske pobjegao u BiH, izvješćuju u četvrtak banjalučke 'Nezavisnenovine'.
BANJA LUKA, 3. ožujka 2005. (Hina) - Na zahtjev Tužilaštva BiH sudac za prethodni postupak Suda BiH u srijedu je odredio jednomjesečni ekstradicijski pritvor Edinu Kantareviću (30) iz Novog Grada/Bosanskog Novog, koji je 5. veljače u Njemačkoj kidnapirao svoju kćerku i, nakon prijetnje oružjem, preko Austrije, Slovenije i Hrvatske pobjegao u BiH, izvješćuju u četvrtak banjalučke 'Nezavisne novine'.

Sugovornik 'Nezavisnih novina' u Tužilaštvu BiH precizirao je da će se narednih dana odlučiti da li će Kantarević biti izručen njemačkom pravosuđu.

"Kada su naši državljani u pitanju to i nije praksa, međutim, ukoliko se utvrdi da Kantarević ima i njemačko državljanstvo, moguće je izručenje", kazao je sugovornik "Nezavisnih" u Tužilaštvu BiH.

Edin Kantarević uhićen je u utorak, 1.ožujka u Novom Gradu/Bosanskom Novom po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Interpola Njemačke. Trenutno se nalazi u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu.

Kantarević je 5..veljače u njemačkom gradu Firssenu od svoje supruge Nevene oteo njihovu četvorogodišnju kćerku Melisu i spektakularnim bijegom pred policijskom potjerom kroz Njemačku (gdje je na jednoj benzinskoj crpki pucao prema policiji), Austriju, Sloveniju i Hrvatsku pobjegao u Bosnu i Hercegovinu odnosno Novi Grad/Bosanski Novi, gdje se predao policiji.

Policije navedenih država propustile su Kantarevića da prijeđe njihove granice, jer je prijetio da će aktivirati bombe ako ga bilo tko pokuša zaustaviti.

Banjalučki okružni tužitelj Mahmut Švraka, koji je Kantarevića nakon preslušavanja pustio 7. veljače na slobodu, izjavio je tada novinarima kako Edin Kantarević "ne može biti sumnjičen za otmicu vlastitog djeteta jer je, formalno, još u bračnoj zajednici", a s obzirom da u BiH nije učinio niti jedno kazneno djelo "nema osnova za podizanje optužnice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙