FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: Hrvatska zaostaje za trendovima u plinarstvu

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska energetika zaostaje zaeuropskim energetskim trendovima, posebice u plinskom sektoru u kojemusmo daleko od standarda iskoristivosti potrošnje koji su propisani uzemljama Europske unije, istaknuto je na okruglom stolu o suvremenimkretanjima u europskoj energetici u organizaciji Hrvatske stručneudruge za plin (HSUP).
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska energetika zaostaje za europskim energetskim trendovima, posebice u plinskom sektoru u kojemu smo daleko od standarda iskoristivosti potrošnje koji su propisani u zemljama Europske unije, istaknuto je na okruglom stolu o suvremenim kretanjima u europskoj energetici u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Posebno je zabrinjavajuća situacija u zgradarstvu u kojemu se za grijanje stanova i drugih prostora koristi oprema sa daleko nižom mogućnošću iskoristivosti plina od one propisane u Europskoj uniji, ističe predsjednik HSUP-a Miljenko Šunić.

Nije rijetkost, kaže Šunić, da zgrade imaju i vlastite kotlovnice, što je u potpunoj suprotnosti sa preporukama energetičara.

Budućnost je u tom području, po njegovoj ocjeni, u organizaciji tvrtki koje bi pružale kompletnu uslugu u području plinarstva u zgradarstvu - od projektiranja, do nadzora i upravljanja plinskim instalacijama. Time bi se, kako je dodao, povećala energetska učinkovitost, ali i utjecalo i na građevinare da u izvedbi objekata više nego sada uvažavaju energetske standarde.

Ugradnju učinkovite plinske opreme, istaknuo je, država bi trebala pratiti sustavom poticaja, što sada nije slučaj.

Osim u zgradarstvu, energetska učinkovitost bitne je i u industriji, kaže Igor Dekanić sa Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta. U cijeni proizvoda hrvatske industrije, po njegovim riječima, zbog niske energetske učinkovitosti veliki je udjel cijene energije, što te proizvode poskupljuje i čini ih manje konkurentnim.

Na današnjem skupu, na kojemu je bilo oko 150 sudionika, u raspravi su sudjelovali i drugi ugledni energetičari. Tako Stevo Kolundžić iz INE predlaže okrupnjavanje plinskog sektora, radi njegova opstanka u dolazećoj deregulacije i otvaranju tržišta. Uvjetima za sigurnu opskrbu energentima u budućnosti većina sudionika u raspravi označila je predviđanje i prilagodbu globalnim geopolitičkim kretanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙