FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: Stanje u plinskom sustavu na donjoj granici sigurnosti

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Stanje u plinoopskrbi je na donjojgranici sigurnosti djelovanja sustava, no, redukcije plinadistributerima nema, doznaje se danas iz Ine u kojoj se nadaju da teredukcije neće ni biti.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Stanje u plinoopskrbi je na donjoj granici sigurnosti djelovanja sustava, no, redukcije plina distributerima nema, doznaje se danas iz Ine u kojoj se nadaju da te redukcije neće ni biti.

Redukcije plina za distributere još nema, nadamo se da je neće ni biti, jer to bi bila zadnja mjera i zadnji korak, izjavila je danas za Hinu direktorica Sektora komercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec.

Apelirala je na sve koji mogu da svoju potrošnju, ako je moguće, zamijene nekim drugim gorivom.

S obzirom da je temperatura danas za oko 2 stupnja Celzija niža nego jučer potrošnja plina u širokom potrošnji i dalje je u porastu, oko 10 posto u odnosu na jučer, kažu u Ini.

No, dodaju da se stanje jednim dijelom i poboljšalo, jer je srednji tlak u transportnom sustavu porastao za jedan bar. Tako ni stanje u plinskom sustavu nije bilo tako kritično kao jučer, iako sve i dalje ovisi o vremenskim prilikama, ističu iz Ine.

Po Ininim podatcima, jutros je potrošnja plina bila 546.000 prostornih metara na sat.

Izrazito niske temperature posljednjih su dana uzrokovale znatan porast potrošnje plina, posebice u širokoj potrošnji, odnosno kućanstvima.

Tako je početkom tjedna potrošnja plina povećana za više od 100.000 prostornih metara i u ponedjeljak je bila dosegnuta i rekordna potrošnja od 606.000 prostornih metara na sat.

Kako široka potrošnja ima prioritet u opskrbi isti su dan reducirane isporuke plina velikim potrošačima, Hrvatskoj elektroprivredi, kutinskoj Petrokemiji, DIOKI-ju, te ostaloj većoj industriji.

Vujec ističe da proizvodnja plina na domaćim plinskim poljima radi maksimalnim kapacitetima, dok je uvoz iz Rusije, za sve kupce u Europi, reduciran za oko 8 posto.

Za Inu, koja je sve do 7. veljače uvozila oko 120.000 prostornih metara na sat, to znači oko 15.000 prostornih metara manje ruskog plina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙