FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan: Svijet mora spriječiti nuklearni teroristički napad

MADRID, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Svijet mora iskoristitiposljednju priliku da spriječi nuklearni teroristički napad koji biposijao smrt i razaranje širokih razmjera i bacio milijune usiromaštvo, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.
MADRID, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Svijet mora iskoristiti posljednju priliku da spriječi nuklearni teroristički napad koji bi posijao smrt i razaranje širokih razmjera i bacio milijune u siromaštvo, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

U govoru pripremljenom za zatvaranje međunarodne konferencije o demokraciji i terorizmu u Madridu, Annan se zauzima za globalnu antiterorističku strategiju koja bi istodobno jamčila poštivanje ljudska prava.

"Dogodi li se, takav bi napad uzrokovao ne samo smrt i razaranje širokih razmjera, nego bi i ozbiljno potresao svjetsko gospodarstvo i bacio desetke milijuna ljudi u najgore siromaštvo", upozorava Annan.

Annan naglašava kako je od vitalnog značaja onemogućiti teroristima pristup nuklearnom materijalu. "Nuklearni terorizam često se tretira kao znanstvenu fantastiku. Kad bi bar bio. Nažalost, živimo u svijetu punom opasnih materijala i velikog tehnološkog know-howa, u kojem neki teroristi jasno daju do znanja da namjeravaju nanijeti katastrofalne žrtve", dodaje Annan.

"To što se takav napad još nije dogodio nije nikakva isprika za samozadovoljstvo. Baš naprotiv, pruža nam se posljednja prilika za poduzimanje preventivne akcije", poručuje Annan, pozivajući članice UN-a da hitno usvoje međunarodnu konvenciju koja bi zabranila terorizam u svim njegovim oblicima, što godinama onemogućava neslaganje oko same definicije termina.

Konferencija u Madridu održava se u povodu prve godišnjice terorističkih napada u Madridu 11. ožujka 2004. u kojima je 191 osoba poginula, a 1900 je ozlijeđeno. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom u Europi od Lockerbiea 1988. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙