FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija u Madridu želi utvrditi definiciju terorizma

MADRID, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Dvjestotinjak stručnjaka koji ćeu Madridu tri dana raspravljati o pogiblima terorizma želi sedogovoriti o definiciji tog fenomena, u čemu najvjerojatnije nećeuspjeti, kazala je u utorak navečer Mary Robinson, bivša irskapredsjednica.
MADRID, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Dvjestotinjak stručnjaka koji će u Madridu tri dana raspravljati o pogiblima terorizma želi se dogovoriti o definiciji tog fenomena, u čemu najvjerojatnije neće uspjeti, kazala je u utorak navečer Mary Robinson, bivša irska predsjednica.

"Sumnjam da ćemo uspjeti utvrditi točnu definiciju terorizma" tijekom konferencije, rekla je, ocijenivši da bi se to moglo dogoditi na skoroj konferenciji koja će se možda održati 11. rujna, na petu obljetnicu napada na Sjedinjene Države.

O prihvaćanju definicije "trenutačno se vodi rasprava", ali "riječ je o teškom pitanju" zbog različitog pristupa i dodatnih pitanja kao što su "uzgredne štete", kazala je Robinsonova odgovarajući na novinarsko pitanje o smrti predsjednika pobunjenih Čečenaca Aslana Mashadova kojeg su ubile ruske specijalne snage i o učestalim atentatima u Iraku.

"Ipak, istaknula je Mary Robinson, i ako ne uspijemo definirati terorizam, rasprave će nam pomoći da bolje shvatimo što demokracija može učiniti protiv terorističkog nasilja".

Rasprava o donošenju sveopće definicije terorizma traje godinama i podijelila je međunarodnu zajednicu, gdje neki terorizmom smatraju postupke u kojima drugi vide tek zakonito pravo na samoobranu i na nacionalno oslobođenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙