FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv sporazuma o politici plaća

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Čelnici Nezavisnih hrvatskihsindikata (NHS) usprotivili su se danas sklapanju nacionalnogsporazuma o politici plaća dok se prethodno ne ostvari čitav nizpreduvjeta, kao što je izradba gospodarskog i socijalnog razvitkazemlje.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) usprotivili su se danas sklapanju nacionalnog sporazuma o politici plaća dok se prethodno ne ostvari čitav niz preduvjeta, kao što je izradba gospodarskog i socijalnog razvitka zemlje.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca dogovorili su u subotu u Karlovcu osnivanje skupine za izradbu sporazuma o plaćama u javnom i državnom sektoru. Očekuje se da bi rast plaća bio manji od rasta BDP-a.

Sporazum o politici plaća poduprle su četiri, od ukupno šest sindikalnih središnjica, dok se uz NHS takvom planu protivi i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH).

"NHS neće srljati u takav pakt, a one središnjice koje to podržavaju nek se nose s time i sa svojim članstvom", ustvrdio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Smatra da bi sindikati o tome ipak trebali pitati radnike za mišljenje.

Sever je upozorio da poslodavci ne bi uštede na plaćama ulagali u otvaranje novih radnih mjesta već bi ga isplaćivali dioničarima jer ih je Vlada oslobodila od poreza na dividendu.

Upozorio je da poslodavci, nakon što im je prethodna Vlada smanjila visinu doprinosa, nisu uštede ulagali u razvoj poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta.

Sever kaže da nije protiv razgovora o sporazumu o plaćama, no prije toga treba urediti porezni sustav, koeficijente u državnim službama, ograničiti rast troškova života, a poslodavce obvezati da uštede na plaćama ulažu u zapošljavanje.

Dopredsjednik NHS-a za sektor državnih službenika Ivica Ihas ustvrdio je da zasad nema uvjeta za sporazum o plaćama. Državni službenici, koji za plaćama u gospodarstvu zaostaju za oko 20 posto, ne mogu pokriti osnovne troškove života. Dodao je da plaća službenika s visokom stručnom spremom tek nakon 20 godina staža dosiže prosječnu plaću u Hrvatskoj od 4352 kuna.

"Sporazum o politici plaća je rezultat bezidejnosti Vlade na području gospodarskog razvoja", ustvrdio je dopredsjednik NHS-a za privatni sektor Jadranko Vehar. Smatra da se i ova Vlada hvata za zadnju slamku spasa a to su plaće radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙