FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 10. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MADRID

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak u Madrid gdje će sudjelovati u završnom dijelu međunarodne konferencije o demokraciji, terorizmu i sigurnosti te nazočiti komemoraciji žrtvama napada na madridske željeznice 11. ožujka.

Na marginama skupa koji organizira Madridski klub, neovisna organizacija koja okuplja više od 200 stručnjaka i političara, među kojima aktualne i bivše šefove država i vlada, Mesić će imati nekoliko bilateralnih sastanaka.

U završnom dijelu trodnevnog skupa koji treba razmotriti sve aspekte globalne prijetnje 21. stoljeća i načine kako se uspješno suprotstaviti terorizmu govorit će i hrvatski predsjednik u četvrtak navečer.

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u petak u službeni posjet Slovačkoj gdje će, osim razgovora o bilateralnim odnosima gdje nema otvorenih pitanja, zasigurno biti riječi i o potpori Bratislave Zagrebu glede datuma početka pregovora s Europskom unijom.

Iako primarni cilj posjeta nije traženje potpore za početak pregovora Hrvatske i EU, budući da je Slovačka svoju potporu mnogo puta isticala, pregovori će "sigurno biti jedna od važnijih tema razgovora", saznaje se u četvrtak iz hrvatskih diplomatskih izvora.

Tijekom posjeta Sanader će se sastati sa svojim slovačkim kolegom Mikulašem Dzurindom i predsjednikom slovačkog parlamenta Pavolom Hrušovskim, a na radnoj večeri razgovarat će i sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem, Slovakom hrvatskog podrijetla. Sanader će posjetiti i Devinsko Novo Selo gdje će se sastati s hrvatskom zajednicom.

BEČ,

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović počela je u četvrtak u Beču razgovore sa svojom austrijskom kolegicom, ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik.

Kako je najavljeno iz austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, razgovarat će o približavanju Hrvatske Europskoj uniji, predstojećoj odluci Europskog vijeća o početku pristupnih pregovora Republike Hrvatske i Europske unije, stanju u regiji te bilateralnim odnosima.

Austrija je stalni partner potpore hrvatskom putu u Europsku uniju, ističe se u svim bilateralnim susretima. Politički odnosi dviju zemalja ocjenjuju se vrlo dobrima, kao i gospodarska suradnja, koja je u stalnom usponu.

ZAGREB

Libanonski predsjednik Emile Lahud je u četvrtak zadužio prosirijski orijentiranog libanonskog premijera u ostavci Omara Karamea za formiranje nove vlade, deset dana nakon što je Karame podnio ostavku na dosadašnju dužnost, izvijestio je glasnogovornik predsjedništva Rafik Chlala, prenosi dpa.

Karame je izjavio kako namjerava prihvatiti isključivo osnivanje "vlade nacionalnog spasa", jer "smatra da je sve postojeće poteškoće moguće nadvladati jedino ako se osnuje vlada nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa", prenosi France presse.

"Ni u kojem slučaju neću prihvatiti vladu jedne političke boje. Od ponedjeljka namjeravam početi kontaktirati s protusirijski orijentiranom oporbom", kazao je novinarima.

PARIZ

Štrajk zaposlenih u javnom i privatnom sektoru prouzročio je u četvrtak ujutro u raznim dijelovima Francuske poteškoće u prometu, posebno zračnom i željezničkom, a u Parizu je zbog štrajka došlo do gužvi i zastoja u prometovanju podzemne željeznice.

U zračnoj luci Orly danas se odvija samo 25 posto prometa, u Roissyju 75 posto. Najkraće kašnjenje u tim zračnim lukama je 45 minuta, izvijestili su službeni izvori.

Velike poteškoće osjećaju se u prigradskom željezničkom prometu te u prometovanju vlakova podzemne željeznice. Posebno je teško stanje u većim gradskim središtima.

Štrajk su organizirali francuski sindikati u nastojanju da skrenu pozornost na male plaće i uvjete rada u nekim službama.

PEKING

Kina je u četvrtak odbacila američki poziv da dobro promisli prije donošenja zakona koji će omogućiti uporabu sile protiv Tajvana, poručivši da bi Washington trebao shvatiti i podržati zakon umjesto da daje neodgovorne izjave.

Kineski parlament trebao bi antisecesijski zakon usvojiti 14. ožujka. Zakon će omogućiti kineskoj vojsci da uguši svaki pokušaj proglašavanja neovisnosti Tajvana od matične Kine.

Glasnogovornik Bijele kuće ocijenio je kako zakon "ničemu ne može pomoći" i pozvao Kinu da dobro promisli prije njegova usvajanja.

"Izražavamo svoje protivljenje tome. Ne bi smjeli davati takve neodgovorne primjedbe", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

HONG KONG

Glavni upravitelj Hong Konga Tung Chee-hwa službeno je u četvrtak podnio ostavku, već najavljivanu u tisku unazad više od tjedan dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tung je objasnio kako su mu "liječnici rekli da promijeni način života". Dodajući kako radi "vrlo zahtjevan posao", Tung je spomenuo rizik od "produžena umora koji bi u opasnost doveo sposobnost donošenja odluka". "Moje se zdravlje pogoršava", istaknuo je on.

Odlazak Tunga najavljen je u tisku prije tjedan dana. Brojna su bila nagađanja o službeno navedenim zdravstvenim razlozima. Brojni promatrači vjeruju da je prvog čovjeka smijenio Peking zbog rastuće nepopularnosti koja je sve veća smetnja komunističkoj vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙