FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić: Suspenzija ugovora o slobodnoj trgovini rezultat bezuspješnih pregovora

SARAJEVO,8. ožujka 2005.(HIina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosnei Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u utorak da je njegova vladaodlučila suspendirati dijelove Ugovora o slobodnoj trgovini sHrvatskom jer s hrvatskom stranom nije bilo moguće postići dogovor ospornim pitanjima vezanim uz tu oblast.
SARAJEVO,8. ožujka 2005.(HIina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u utorak da je njegova vlada odlučila suspendirati dijelove Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom jer s hrvatskom stranom nije bilo moguće postići dogovor o spornim pitanjima vezanim uz tu oblast.

"Ovo što smo uradili prema Hrvatskoj naša je reakcija na nemogućnost razgovora s predstavnicima hrvatske vlade o ovoj temi", kazao je Terzić novinarima u Sarajevu, ustvrdivši da su bezuspješni pregovori trajali gotovo godinu dana a za to vrijeme je BiH gomilala svoj vanjskotrgovinski deficit s Hrvatskom.

On je dodao da je na temelju članka 13. Ugovora o slobodnoj trgovini Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenom vraćanju carinskih pristojbi na mlijeko i mliječne proizvode iz Hrvatske te na meso i neke mesne prerađevine.

Terzićeva vlada već mjesecima je bila pod pritiskom poljoprivrednih proizvođača iz BiH koji su tražili uvođenje carina na prehrambene proizvode iz susjednih zemalja s obrazloženjem da su oni jeftiniji zbog poticaja koje dobivaju od svojih vlasti.

Terzić je kazao da je svjestan da nove mjere Vijeća ministara BiH "nisu popularne" i da će izazvati reakcije vlada Hrvatske i Srbije i Crne Gore ali je istaknuo da drugog izbora nije bilo.

Kazao je da očekuje da se s Hrvatskom kroz pregovore u okviru Zajedničkog povjerenstva za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini dogovori aneks koji će regulirati sporna pitanja.

Istodobno je najavio mjere za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙