FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak masovni prosvjedi poljoprivrednika u Sarajevu

SARAJEVO,1. ožujka(Hina) - Udruženje poljoprivrednika Bosne iHercegovine organizirat će 4. ožujka masovne prosvjede u središtuSarajeva kako bi prisililo vlasti Bosne i Hercegovine na trenutačnususpenziju ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom odnosno Srbijom iCrnom Gorom, najavio je u utorak predsjednik ove udruge Ranko Bakić.
SARAJEVO,1. ožujka(Hina) - Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine organizirat će 4. ožujka masovne prosvjede u središtu Sarajeva kako bi prisililo vlasti Bosne i Hercegovine na trenutačnu suspenziju ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom odnosno Srbijom i Crnom Gorom, najavio je u utorak predsjednik ove udruge Ranko Bakić.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako su u Udruženju poljoprivrednika krajnje nezadovoljni radom međudržavnih stručnih skupina koje nadziru i analiziraju provedbu ugovora o slobodnoj trgovini pa stoga više ne žele čekati ishod razgovora koji se vode na toj razini.

"Te su radne skupine obična kupovina vremena i mi na to više nećemo pristati", kazao je Bakić najavivši kako se ovog petka na prosvjedima pred sjedištem Ministarstva vanjske trgovine u Sarajevu može očekivati više tisuća sudionika.

Uz suspenziju dijela ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama koji se odnose na poljoprivredne proizvode, ovoga puta tražit će se i ostavka ministra vanjske trgovine Dragana Doke i njegovih najbližih suradnika, za koje Bakić tvrdi kako "rade u interesu uvoznih lobija".

Tu je tvrdnju potkrijepio podatkom kako je, primjerice, prošle godine BiH uvezla više od 80 tisuća tona krumpira, za što je platila više od 22 milijuna eura, dok je istodobno krumpir iz domaće proizvodnje ostao na njivama.

Bakić navodi kako je nedopustivo da su čak dvije trećine mlijeka na tržištu BiH uvoznog podrijetla te da se na svaku marku izvezenih poljoprivrednih proizvoda uveze roba u vrijednosti od 12 maraka.

"Bit će ovo generalni štrajk upozorenja", kazao je Bakić najavivši kako će, ne budu li sada ispoštovani zahtjevi poljoprivrednika, njih na desetke tisuća uskoro doći u Sarajevo i blokirati grad sve dok se ti zahtjevi ne ostvare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙