FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko kulturno vijeće od medija traži da objave Izjavu o stanju nacije

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće pozvalo jevečeras hrvatske medije da "ispune svoju demokratsku obvezu premajavnosti i objave tekst Izjave o stanju hrvatske kulture i nacije kakobi građani mogli o njoj samostalno prosuđivati".
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće pozvalo je večeras hrvatske medije da "ispune svoju demokratsku obvezu prema javnosti i objave tekst Izjave o stanju hrvatske kulture i nacije kako bi građani mogli o njoj samostalno prosuđivati".

"Naglašavamo kako neobjavljivanje teksta Izjave u medijima, uz istovremeno žestoko i primitivno javno optuživanje Izjave i osoba koje su njeni potpisnici za namjere i sadržaje koji se ne nalaze u Izjavi, predstavlja govor mržnje", ocjenjuje se u priopćenju koje je potpisao Stjepan Šešelj, ravnatelj Hrvatske kulturne zaklade.

Dodaje se kako je "još tragičnije kad netolerantna suspenzija prava na javni govor te suspenzija prava pojedinaca, skupina i zajednica na oblikovanje i zastupanje svojih interesa, pritom samu sebe nastoji predstaviti kao zaštitnika civilizacijskih vrijednosti koje zapravo ruši".

U ovakvoj situaciji Hrvatsko kulturno vijeće odlučilo je objaviti priopćenje za javnost radi važnosti problema koji su navedeni u Izjavi te radi zaštite temeljnih ljudskih prava i digniteta osoba koje su inicirale Izjavu.

"Naglašavamo i podsjećamo kako se takav, totalitarni, model postupanja u Hrvatskoj neprikriveno događao u polustoljetnom režimu komunizma te su zbog tog iskustva njegovi oblici i zastupnici jednostavno prepoznatljivi velikoj većini građana", stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je u Zagrebu 28. veljače održan sastanak 170-ak hrvatskih intelektualaca koji su prihvatili Izjavu o stanju hrvatske kulture i nacije. Svrha je Izjave "prekinuti hrvatsku šutnju i skrenuti pozornost na tijek različitih društvenih procesa u Hrvatskoj koji na sustavan način negativno djeluju na hrvatski nacionalni identitet i hrvatske nacionalne vrijednosti". "Izjava je napisana izrazito umjerenim i tolerantnim izričajem kako bi se otvorila utemeljena stručna rasprava koja će racionalno raščlaniti problem te ponuditi rješenja koja su sukladna interesima hrvatskog društva", stoji u priopćenju.

Međutim, u tjednu nakon donošenja Izjave, u medijima je objavljeno desetak komentara koji Izjavu - kao čin i cjelinu - napadaju najgrubljim izrazima i stilom, pripisujući Izjavi zaplotnjačke namjere, kontekst i sadržaje koji nisu izrijekom navedeni u Izjavi niti iz nje slijede racionalnom analogijom, priopćilo je uz ostalo Hrvastko kulturno vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙