FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: prijevremene izbore mogli bi izazvati loši gospodarski trendovi

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavioje danas da su slovenski mediji pogrešno prenijeli njegovu izjavu daće, odgode li se pregovori o pristupu Hrvatske EU, doći do krizevlasti koja će završiti prijevremenim izborima.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da su slovenski mediji pogrešno prenijeli njegovu izjavu da će, odgode li se pregovori o pristupu Hrvatske EU, doći do krize vlasti koja će završiti prijevremenim izborima.

"Moju izjavu slovenski su mediji krivo prenijeli, ne pada mi na pamet priželjkivati prijevremene izbore zbog datuma pregovora. No, ako se nastave negativni gospodarski trendovi prijevremeni su izbori mogući, ti se trendovi neće moći dugo braniti i pravdati", kazao je Račan na konferenciji za novinare.

Upozorio je na, kako kaže, zabrinjavajuće loša gospodarska kretanja u Hrvatskoj zbog usporavanja gospodarskog rasta i aktivnosti, koja se, tvrdi, očituju u većoj nezaposlenosti, padu zaposlenosti, rastu duga i životnih troškova, te nelikvidnosti.

Račan je napomenuo da je stopa rasta BDP-a u 2002. bila 5,2 posto, da je u prošloj godini pala na samo 3,6 posto, a tako niska stopa, upozorava, ne može osigurati rješavanje spomenutih gospodarskih problema. HDZ-ovu Vladu prozvao je da vodi politiku bez koncepta, ocjenivši kako se takva politika ne može dugo održati.

Vladu je kritizirao i da bez razloga plaši ljude vanjskim dugom, te da ne razlikuje dug koji prati viša stopa BDP-a od onoga koji se temelji na deficitu.

"Hrvatska ne može bez duga, ali je bitno kakva je stopa rasta", kazao je Račan.

Upitan hoće li SDP, odgodi li se datum početka pregovora, i dalje surađivati s HDZ-om na pitanjima vezanima uz ulazak Hrvatske u EU, Račan je odgovorio da njegova stranka, kao suinicijator suradnje svih stranaka na tom pitanju, i dalje stoji iza suradnje neovisno od opasnosti da se pregovori odgode. No, istaknuo je, Vlada ima izvršnu vlast i najodgovornija je kako se odvija proces približavanja Hrvatske EU.

Na upit kako komentira napise u tjedniku "Globus" da je POA 2003. i 2004. prisluškivala neke hrvatske i strane novinare, odgovorio je da o tome, kao bivši premijer, nije imao saznanja i da je za to znao reagirao.

No, naglasio je kako je iz "Globusova" teksta vidljivo da su takvi postupci prema novinarima obavljani krajem 2003. i početkom 2004., dakle dolaskom nove, HDZ-ove vlasti. Stoga, dodaje Račan, ljude iz aktualne vlasti treba pitati o tome, kao i o tzv. prezentaciji tadašnjeg ravnatelja POA-e Franje Tureka, koju, ustvrdio je, nije vidio.

"Ako je točno da je POA prisluškivala novinare onda zahtijevam učinkoviti istražni postupak i utvrđivanje istine", rekao je.

Zamoljen za komentar medijskih napisa da je Državno odvjetništvo podiglo optužni prijedlog protiv zagrebačkog dogradonačelnika, SDP-ovca Milana Bandića, zbog oglasa "Istina je!", Račan je kazao da je stranka već kritizirala taj Bandićev potez.

"Za nas bi od kritike bila važnija učinkovitost pravosuđa da riješi 'slučaj Zagrepčanka'. Ako se utvrdi da je Bandić ili netko drugi štetio interesima Zagreba i Zagrepčanke ne bi odlagao povući posljedice", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙