FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Premalo mora za zonu

LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Nijedan od važnijih hrvatskih političaranije ovih dana reagirao na izjave iz Ljubljane da bi i Slovenija moglaproglasiti svoj isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru, alikomentatori i manje istaknuti političari navode da je za slovenskuzonu na moru "premalo mora", navodi u utorak ljubljansko "Delo" uosvrtu dopisnika iz Zagreba Ropka Kajzera pod naslovom "Premalo moraza zonu".
LJUBLJANA,22. veljače(Hina) - Nijedan od važnijih hrvatskih političara nije ovih dana reagirao na izjave iz Ljubljane da bi i Slovenija mogla proglasiti svoj isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru, ali komentatori i manje istaknuti političari navode da je za slovensku zonu na moru "premalo mora", navodi u utorak ljubljansko "Delo" u osvrtu dopisnika iz Zagreba Ropka Kajzera pod naslovom "Premalo mora za zonu".

"Istaknutiji hrvatski političari komentare su prepustili manje važnim političarima, stručnjacima i medijima. Mediji, a osobito oni državotvorni, iskoristili su nekoliko dana kako bi se naoružali navodnim argumentima i tvrde ono što se moglo i očekivati - Slovenija ne može proglasiti ekološki pojas jer nema gdje, slovenske namjere nisu u skladu s međunarodnim pravom, Slovenija nema epikontinentalni pojas, odnosno dodir s otvorenim morem, pa zato ne može proglasiti nijednu od mogućih zaštitnih zona", sumira "Delo" reakcije medija. Vodeći slovenski list pri tom ističe i ocjenu zagrebačkog "Vjesnika": Hrvatska već ima svoj morski pojas, Italija će ga proglasiti, a Sloveniji će ostati političke rasprave o tome zašto nije polučila rezultat.

Generalna je ocjena hrvatskih novina, piše Kajzer, da su namjere Italije da proglasi ekološki pojas izvan svojih teritorijalnih voda iznenadile slovensku političku elitu, te da je Slovenija ostala sama nakon što je ranije s Italijom korteširala u Bruxellesu protiv hrvatske zaštitne zone.

"Delo" od izjava političara navodi reakcije Zdravka Tomca i Tonina Picule, objašnjavajući da oni vide slovenske najave u širem kontekstu teškoća Hrvatske u početku pregovora s Europskom unijom.

Od eksperata koji su zadnjih dana davali izjave o mogućnosti da Slovenija proglasi ekološki pojas navodi se izjava Davorina Rudolfa da će proglašenje talijanske zone pogoditi Sloveniju, a Rudolfova stajališta se i komentiraju.

"Hrvatski ekspert Davorin Rudolf koji je prije nekog vremena čak predložio formiranje unije Slovenije i Hrvatske, te tako mnogo pokazao o svojem vlastitom percipiranju stvarnosti, rekao je da će namjera Italije da proglasi svoj pojas pogoditi Sloveniju, te da će talijanski zaštitni pojas do zaključivanja bilateralnog dogovora teći crtom sredine. Rudolf javnosti naravno nije rekao da je crta sredine pri razgraničavanju (morskih) pojasa jedna stvar, a pri određivanju državne granice nešto drugo. Po Rudolfovu tumačenju Slovenija ne može proglasiti zaštitni pojas jer ga nema gdje (proglasiti)", navodi "Delo" od utorka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙