FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon razgovora Sanadera i Janše slijede susreti diplomata

LJUBLJANA,7. ožujka 2005.(Hina) - Nenajavljeni susret predsjednikavlada Hrvatske i Slovenije Ive Sanadera i Janeza Janše, u nedjeljunavečer, potpuno je zatekao slovenske novinare koji su o njemuobaviješteni šturim priopćenjem za javnost, a puno više nije se moglosaznati ni u ponedjeljak.
LJUBLJANA,7. ožujka 2005.(Hina) - Nenajavljeni susret predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije Ive Sanadera i Janeza Janše, u nedjelju navečer, potpuno je zatekao slovenske novinare koji su o njemu obaviješteni šturim priopćenjem za javnost, a puno više nije se moglo saznati ni u ponedjeljak.

Slovenski radio prenio je izjavu glasnogovornika slovenske vlade Jerneja Pavlina da će se još ovoga mjeseca sastati i diplomati dviju država, prvo državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova, a potom i ministri.

Slovenski mediji uz to pretpostavljaju da je ovaj susret dvojice premijera u zimovalištu Bovec, u gornjem toku rijeke Soče, neposredno uz talijansku granicu, vjerojatno ovoga puta bio više u interesu hrvatske strane koja se zanimala za stajališta Ljubljane u vezi početka pregovora Hrvatske s EU-om ili njihove odgode.

Neki mediji u povodu nenajavljenog susreta Sanadera i Janše podsjećaju na brižljivo organizirane susrete nekadašnjih premijera Janeza Drnovšeka i Ivice Račana u delikatnoj fazi odnosa dviju država kad se pregovaralo o sporazumu o granici. Drugi pak navode da je i mjesto susreta koje su Janša i Sanader odabrali-hotel "Dobra vila", stanovita pozitivna poruka.

Pozivajući se na priopćenju za javnost slovenski mediji također navode da se razgovaralo o bilateralnim temama, te posebno ističu zaključak da su se stekli uvjeti za osnivanje komisije za povijesna pitanja što je predložio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Rupel inače nije nazočio sastanku jer boravi u SAD-u.

Mediji prenose i dijelove priopćenja za javnost o tome da su Janša i Sanader razgovarali o približavanju stajališta glede zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata na moru, konvenciji o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te planiranoj zajedničkoj sjednici dviju vlada koja bi se trebala održati u Hrvatskoj na proljeće ove godine. Mogućnost takve sjednice premijeri su najavili već za svog prvog službenog susreta 21. siječnja u dvorcu Mokrice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙