FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast domaćeg ICT tržišta u 2005. oko 10 posto

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Rast domaćeginformacijsko-telekomunikacijskog tržišta (ICT) u 2005. bit će umjereni iznosit će oko 10 posto, a tržište bi moglo doseći vrijednost oko16,5 milijardi kuna, navodi se analizi regionalne analitičke kuće IDCAdriatics objavljenoj u danas predstavljenoj prvoj specijaliziranojediciji Privrednog vjesnika "ICT 2005".
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Rast domaćeg informacijsko-telekomunikacijskog tržišta (ICT) u 2005. bit će umjeren i iznosit će oko 10 posto, a tržište bi moglo doseći vrijednost oko 16,5 milijardi kuna, navodi se analizi regionalne analitičke kuće IDC Adriatics objavljenoj u danas predstavljenoj prvoj specijaliziranoj ediciji Privrednog vjesnika "ICT 2005".

No, danas je direktor IDC Adriatics Boris Žitnik procijenio da bi rast mogao biti i ispod 10 posto.

U IDC-u smatraju da su prepreke većem rastu domaćeg ICT tržišta u 2005. rigidni okviri vanjskog zaduženja, kruti fiskalni okviri postavljeni sporazumom s Međunarodnim monetarnim fondom, ograničavanje investicija javnih poduzeća, umjeren rast kredita poduzećima, težak položaj velikog dijela tvrtki i kućanstava i sve veća nelikvidnost.

Očekuje se da će u 2005. doći do većih investicija u telekomunikacijskom sektoru zbog pojave novih operatera u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, dok će u bankarskom i financijskom sektoru ICT potrošnja ostati na istoj razini kao lani. U 2005. prodaja IT usluga i paketnog softvera rast će znatno brže od isporuka računalne opreme.

Lani je hrvatsko ICT tržište iznosilo 15,20 milijardi kuna uz rast od 4,6 posto. Riječ je konsolidiranim prihodima telekom i informatičkih trgovaca, proizvođača i uslužnih poduzeća na osnovi isporuka IT proizvoda i pružanja usluga gospodarstvu.

Hrvatsko informatičko tržište (IT) lani je raslo 2,8 posto i iznosilo je 4,19 milijardi kuna. IDC ocjenjuje da je domaće IT tržište stagniralo, a uzrok je smanjenje državne potrošnje u informatizaciji, koja je bila 19 posto manja u odnosu na 2003. Oko 2,4 milijardi kuna ostvareno u segmentu računalne opreme koji je lani rastao 2,4 posto.

Najveća stavka u tom segmentu su osobna računala kojih je lani isporučeno 167 tisuća, dok im je vrijednost bila 1,2 milijarde kuna. Nešto više od milijardu kuna ostvareno je u segmentu IT usluga uz rast od 1,2 posto, dok je u segmentu softvera ostvareno 767 milijuna kuna uz rast od 6,2 posto.

Oko 11 milijardi kuna, (5,3 posto više nego 2003.) ostvareno je lani na telekomunikacijskom domaćem tržištu. Najveći dio ili 9,73 milijarde kuna (rast 6 posto) odnosi se na fiksne i mobilne usluge prijenosa glasa i podataka, odnosno prihode telekom operatera.

Prihodi od isporuke telekomunikacijske opreme lani su bili 1,4 posto veći i iznosili su oko milijardu kuna, a u segmentu telekomunikacijskih usluga 214 milijuna kuna ili 4,9 posto manje nego 2003.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙