FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Softversko piratstvo tvrtke u regiji EMEA stajalo oko 4 milijuna eura

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Softversko piratstvo, odnosno povredeautorskog prava na računalnom softveru, u 2004. koštalo je tvrtke uregiji Europa, Bliski istok i Afrika gotovo četiri milijuna eura, štoje povećanje za više od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu,objavilo je međunarodno udruženje proizvođača komercijalnog poslovnogsoftvera Business Software Alliance (BSA).
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Softversko piratstvo, odnosno povrede autorskog prava na računalnom softveru, u 2004. koštalo je tvrtke u regiji Europa, Bliski istok i Afrika gotovo četiri milijuna eura, što je povećanje za više od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavilo je međunarodno udruženje proizvođača komercijalnog poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA).

Najčešće i najteže su povrede unutar sektora malih i srednjih tvrtki u kreativnim i visokotehnološkim djelatnostima, te pružatelja profesionalnih usluga, odnosno tvrtke čije poslovanje ovisi o profesionalnom računalnom softveru.

Potpredsjednica BSA za regiju EMEA Beth Scott smatra da su neophodne aktivnosti na provedbi zakona da bi se tvrtke odvratilo od korištenja nelegalnog softvera. Dodala je da uz stopu softverskog piratstva od 41 posto i goleme gubitke od oko 9,5 milijardi eura, koje trpe nacionalni i međunarodni proizvođači softvera, te akcije pokazuju da je softverska industrija odlučna u ostvarivanju zaštite svojih prava intelektualnog vlasništva.

Tijekom 2004. godine sudovi su naložili 1372 pretrage u tvrtkama za koje se sumnjalo da neovlašteno koriste softver, a udruženje BSA je pokrenulo dodata 1203 pravna postupka protiv tvrtki koje nisu postupale u skladu s propisima o zaštiti autorskog prava.

Mnogi takvi postupci još uvijek su u tijeku i vjerojatno će završiti znatnim troškovima po tvrtke koje su povrijedile autorsko pravo na računalnom softveru, prenose iz BSA Hrvatske.

Tijekom 2004. u regiji su provedene brojne zajedničke kampanje u suradnji s nacionalnim vladama, obrazovnim ustanovama i industrijskim udrugama s ciljem isticanja vrijednost softvera i važnosti adekvatnog upravljanja softverskom imovinom unutar tvrtke.

Članovi BSA u Hrvatskoj su ove godine Adobe Systems, Autodesk, Avid Technology, Bentley Systems, HSM Informatika, Microsoft Corp., Microsoft Hrvatska, Powercom sistemi, Recro i Veritas Software.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙