FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Informatika u pomoć papi Ivanu Pavlu II.

RIM, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Informatika bi mogla uskoroomogućiti komunikaciju papi Ivanu Pavlu II., kojemu je u bolniciizvedena traheotomija te mu je preporučeno da ne govori, ocijenio jejedan liječnik specijalist.
RIM, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Informatika bi mogla uskoro omogućiti komunikaciju papi Ivanu Pavlu II., kojemu je u bolnici izvedena traheotomija te mu je preporučeno da ne govori, ocijenio je jedan liječnik specijalist.

"Papa bi mogao naučiti komunicirati pomoću pojedinih instrumenata jer je zbog njegove bolesti (papa boluje od Parkinsonove bolesti) teško vjerovati da on još može pisati", kazao je Oskar Schindler, šef klinike za audiologiju i ortofoniju na Torinskom sveučilištu u intervjuu za dnevni list La Stampa.

"Za one koji su izgubili vještinu kretnji potrebnih za uporabu tipkovnice, ima i drugih rješenja, primjerice joystick ili miš koji omogućuju sastavljanje riječi i jednostavnih fraza", kazao je primarijus Schindler.

Prema njemu moguće je da će Papi zauvijek trebati kanila (cjevčica) koja će mu omogućiti disanje nakon traheotomije.

Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti dolazi do zakočenja automatskog refleksa u vratu kojim se zrak usmjerava u plaća, a hrana prema probavnom traktu. Stoga bi "hrana mogla krenuti pogrešnim smjerom" sa svim opasnostima udisanja hrane, kazao je Schindler.

Da bi se izbjegla takva opasnost postoji samo jedna mogućnost, a ta je da se papa ne odvaja od kanile, zaključio je liječnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙