FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državna potpora razvoju i okrupnjavanju privatnih šuma

DELNICE, 9. ožujka 2005. (Hina) - Oko 500.000 hektara ili 21 postoukupne šumske površine u Hrvatskoj u vlasništvu je oko 600.000privatnih šumovlasnika, a prosječna površina od ukupno oko 1,2milijuna privatnih šumskih čestica je 0,76 hektara.
DELNICE, 9. ožujka 2005. (Hina) - Oko 500.000 hektara ili 21 posto ukupne šumske površine u Hrvatskoj u vlasništvu je oko 600.000 privatnih šumovlasnika, a prosječna površina od ukupno oko 1,2 milijuna privatnih šumskih čestica je 0,76 hektara.

Ti su podaci izneseni danas u Delnicama na Prvom susretu privatnih šumovlasnika u Hrvatskoj, na kojemu su predstavljene nove mjere potpore i gospodarenja privatnim šumama.

Susret s ciljem uspostave kvalitetnijeg i međunarodno prihvaćenog oblika gospodarenja privatnim šumama organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Udruga privatnih šumovlasnika "Gorski kotar".

Državni tajnik u tom ministarstvu Josip Bartolčić kazao je da Vlada i Ministarstvo rade na novoj strategiji razvoja privatnih šuma. Brojnim mjerama podupirat će se okrupnjavanje i zaštita privatnih šuma te provoditi jednaka skrb o privatnim i državnim šumama.

U privatnim šumama drvne zalihe sada iznose oko 80 kubnih metara po hektaru, a u državnim šumama oko 190 kubnih metara po hektaru.

Bartolčić je naglasio da će novi Zakon o šumama, koji je u izradi, omogućiti izdvajanje novca iz državnog proračuna i za privatne šume, što do sada nije bilo moguće. Izdvajanjem nekoliko desetaka milijuna kuna za skrb o privatnim šumama Vlada će poduprijeti razvoj privatnih šuma na načelima održivog razvoja, te kapitalne projekte kao što je neophodno okrupnjavanje privatnih šuma i zajednički nastup privatnih šumovlasnika na tržištima, rekao je.

Nadalje, savjetodavne šumarske službe omogućit će trajnu edukaciju privatnih šumovlasnika, a šumarsku će se struku morati zaštititi putem licenciranja za šumske radove i certificiranjem privatnih šuma.

Privatni vlasnici šuma naglasili su da se u šume ne ulaže dovoljno, gotovo polovica vlasnika šumskih parcela uglavnom su stariji ljudi, a šumski su putovi uglavnom neuređeni, osim oko 6 posto uređenih šumskih prilaza.

Novi način skrbi o privatnim šumama Ministarstvo je počelo provoditi prošle godine kada je unutar Uprave šumarstva osnovan zaseban Odjel za privatne šume sa zadaćom praćenja stanja u privatnim šumama, predlaganja mjera za poboljšanje postojećeg stanja, pružanja stručne pomoći privatnim šumovlasnicima te neposredne suradnje s područnom i lokalnom samoupravom.

Na susretu šumovlasnika predstavljena su i iskustva europskih udruga privatnih šumovlasnika, te pokrenuta inicijativa za osnivanje nacionalnog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙