FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: u zakup i privatna zemlja koja se ne obrađuje

ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Prijedlog da se neobrađeno poljoprivrednozemljište, pa i privatno, daje u zakup do tri godine, načelno jepodržan na današnjoj tematskoj raspravi o stanju državnogpoljoprivrednog zemljišta što ju je organizirao saborski Odbor zapoljoprivredu i šumarstvo. Taj prijedlog tek je jedna od izmjenaZakona o poljoprivrednom zemljištu što ih sprema Ministarstvopoljoprivrede, a koje bi se pred Vladom trebale naći već slijedećičetvrtak, najavio je resorni ministar Petar Čobanković.
ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Prijedlog da se neobrađeno poljoprivredno zemljište, pa i privatno, daje u zakup do tri godine, načelno je podržan na današnjoj tematskoj raspravi o stanju državnog poljoprivrednog zemljišta što ju je organizirao saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo. Taj prijedlog tek je jedna od izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu što ih sprema Ministarstvo poljoprivrede, a koje bi se pred Vladom trebale naći već slijedeći četvrtak, najavio je resorni ministar Petar Čobanković.

'Prođe' li taj prijedlog Vladu i Sabor, sredstva od zakupnine za privatno zemljište vodila bi se na posebnom računu općine, odnosno grada čija bi vijeća imala nadležnost odlučivati o davanju zakupa.

Na primjedbe da bi se time narušilo načelo vlasništva, vanjski član Odbora Ive Krpina uzvratio je kako se vlasništvo previše potencira, te da treba imati na umu i da je zemlja nacionalno bogatstvo.

Ne radi se o narušavanju vlasništva, kaže ministar Čobanković, nadajući se da predloženo rješenje, možda, natjerati neke privatne vlasnike neobrađenog zemljišta da ga ili počnu obrađivati, ili da sami nađu zakupca, ili da ga u konačnici prodaju.

Dobrim je ocijenjen prijedlog da vlasnici neobrađenog zemljišta plaćaju zbog toga porez, ali i upozoreno da to mora vrijediti, ne samo za privatne vlasnike, nego i za državu u čijem je vlasništvu trećina od ukupno 3,1 milijun hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pozdravljena je ideja da se ograniči iznos zakupa i da ne prelazi dvostruku svotu početne cijene koju istakne porezna uprava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙