FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga kolumni "Jutarnji ogledi o arhitekturi"

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga kolumni zagrebačkog arhitekteKrešimira Rogine "Jutarnji ogledi o arhitekturi" predstavljena jevečeras u Zagrebu.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga kolumni zagrebačkog arhitekte Krešimira Rogine "Jutarnji ogledi o arhitekturi" predstavljena je večeras u Zagrebu.

Knjiga na oko 500 stranica donosi približno 125 napisa koje je Rogina redovito dvije godine, počevši od veljače 2000., objavljivao u Jutarnjem listu.

Predstavljač, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Zvonko Maković ocijenio ju je jedinstvenom knjigom u Hrvatskoj. U njoj je Rogina znao prepoznati ono što je bitno i kvalitetno u arhitekturi te to predstaviti u tekstovima u kojima su usklađeni zdrava argumentacija, dobra informiranost i sjajan stil, kazao je Maković.

"Ne mogu štedjeti pohvale jer želim biti objektivan", zaključio je.

Urednik kolumne u Jutarnjem listu Ivica Buljan i urednik i izdavač knjige Branko Čegec (Meandar, Zagreb) složili su se da isti tekstovi odlično funkcioniraju na novinskim stranicama i u knjizi.

Potpredsjednica Udruge hrvatskih arhitekata Helena Paver Njirić zahvalila je Rogini jer je doprinio javnom dignitetu struke, te edukaciji šire javnosti o suvremenim pitanjima arhitekture.

Rogina je izjavio da ga je nakon teorijskog bavljenja arhitekturom privukao izazov pisanja novinskih tekstova jer traže brzu reakciju i način da se zainteresira javnost, suprotno uobičajenih odugovlačenja u kojima se knjige nikad ne napišu pa postanu "mitologija" ili se pojave kao "pjesme u prozi".

Krešimir Rogina (Rijeka, 1959.) školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te pohađao poslijediplomski studij teorije arhitekture kod prof. Ranka Radovića u Beogradu. Od 1979. radi s Vinkom Penezićem. Šest puta su nagrađeni na natječajima u Japanu te realiziraju niz projekata raznorodnih tipologija, o čijem su radu objavljene četiri knjige.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙