FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga I. Maroevića "Baštinom u svijet"

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Dvojezično izdanje knjige IveMaroevića "Baštinom u svijet" predstavila je večeras nakladapetrinjskog ogranka Matice hrvatske u Matičinoj palači u Zagrebu.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Dvojezično izdanje knjige Ive Maroevića "Baštinom u svijet" predstavila je večeras naklada petrinjskog ogranka Matice hrvatske u Matičinoj palači u Zagrebu.

O knjizi "Baštinom u svijet - Muzeološke teme - Zaštita spomenika - Arhitektura" (In the World with the Cultural Heritage - Museology - Conservation - Architecture) govorili su predsjednik Hrvatskoga muzejskoga vijeća Vinko Ivić, iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda Drago Miletić, profesor sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Mladen Obad Šćitaroci, u ime nakladnika Davor Salopek i autor.

Maroevićeva knjiga zaokružuje hvalevrijedan opus koji nadilazi nacionalne okvire, napomenuo je Ivić i dodao kako je autor hrvatsko umjetničko blago uveo u europsku kulturu.

Miletić je posebice podsjetio na Maroevićevu ulogu u otkrivanju metode za "sanaciju zidne vlage" u zaštiti spomeničke baštine.

O autorovu radu na arhitektonskom području i "ulozi središta i nesredišta u arhitekturi" govorio je prof. Obad Šćitaroci.

Autor Ivo Maroević je upozorio na ignoranciju Ministarstva znanosti koje mu, kako je rekao, na molbu za pomoć pri izdavanju knjige čak nije poslalo ni odbijenicu.

Knjiga "Baštinom u svijet" ima 221 stranicu hrvatskoga teksta, a na 270 stranica su uz engleski jezik i tekstovi na njemačkom, francuskom, madžarskom i slovenskom jeziku.

Knjiga se sastoji od triju dijelova: tekstovi o muzeološkim temama, zaštiti spomenika i arhitekturi. U prvom su dijelu tekstovi još tipizirani na pitanja muzeologije, muzealnosti, muzejskih predmeta, muzeja, muzejskih tema i muzejskoga školovanja.

U njezinu središnjem dijelu, između tekstova na hrvatskom i onih na stranim jezicima, objavljena je literatura i slikovni prilozi vezani uz temu knjige.

Ivo Maroević (1937.), profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Antologija zagrebačke arhitekture".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙