FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: Narednog tjedna početak pregovora o ustavnim promjenama

SARAJEVO,16. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici pet vladajućih stranakau Bosni i Hercegovini okupit će se narednog tjedna u Neumu kako birazmatrali modele mogućih ustavnih promjena u toj zemlji koje bitrebalo provesti do kraja godine, piše u srijedu sarajevski "Dnevniavaz".
SARAJEVO,16. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici pet vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini okupit će se narednog tjedna u Neumu kako bi razmatrali modele mogućih ustavnih promjena u toj zemlji koje bi trebalo provesti do kraja godine, piše u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

List piše kako su dolazak na sastanak, kojega je inicirala Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ), potvrdili iz Stranke demokratske akcije (SDA), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke za BiH (SBiH) i Partije demokratskog progresa (PDP). Ove stranke čine vladajuće koalicije kako na državnoj tako i na razinama entiteta.

"Vjerujem da ćemo trebati seriju ovakvih razgovora za uspjeh", kazao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ujedno i formalni inicijator predstojećih razgovora.

Čović je upozorio kako na samom početku ne treba očekivati previše te da ne bi valjalo odmah inzistirati na ukidanju Republike Srpske. Time bi se, drži on, već u startu iz pregovora eliminirala jedna strana i time uništile šanse za njihov uspjeh.

HDZ planira partnerskim strankama predstaviti vlastiti model unutarnjeg preustroja BiH no na njemu neće inzistirati jer je spremna prihvatiti svaki model koji bi BiH učinio funkcionalnom državom, pojasnio je Čović.

Na neprihvatljivost pregovora, budu li oni svedeni na nastojanja za ukidanjem RS, upozorio je i predsjednik PDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

"Možemo razgovarati o svemu ali o ukidanju RS i njenih institucija ne dolazi u obzir", kazao je Ivanić

Sudjelovanje na sastanku u Neumu potvrdio je i bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. On cijeni kako bi se već na prvom okupljanju mogao postići konsenzus o "80 posto pitanja" dok bi preostalih 20 posto trebalo biti riješeno uz posredovanje međunarodne zajednice.

Najkrupniju promjenu iza koje bi stajala SDA Tihić je opisao kao nastojanje da BiH dobije jednog predsjednika. Premijer bi uvijek iz biran iz drugog konstitutivnog naroda a predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz trećeg dok bi predsjednik Doma naroda bio iz reda ostalih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙