FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u 2006 traži više novca za inozemnu pomoć i diplomaciju

WASHINGTON,8. veljače 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushje u svom prijedlogu proračuna za 2006. zatražio od Kongresa da odobriznačajno povećanje trošenja na State Department i američku inozemnupomoć u godini u kojoj želi skresati trošenje na nizu domaćih programakako bi smanjio proračunski deficit.
WASHINGTON,8. veljače 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush je u svom prijedlogu proračuna za 2006. zatražio od Kongresa da odobri značajno povećanje trošenja na State Department i američku inozemnu pomoć u godini u kojoj želi skresati trošenje na nizu domaćih programa kako bi smanjio proračunski deficit.

Potrošnja na State Department i inozemnu pomoć trebala bi u 2006. porasti za 4,3 milijarde dolara ili skoro 16 posto na 31,8 milijardi dolara.

Bush je u ponedjeljak poslao američkom Kongresu prijedlog proračuna za 2006. od 2,57 bilijuna dolara u kojem predviđa drastično rezanje ili ukidanje 150 saveznih programa uključujući subvencije poljoprivrednicima, program zdravstvene skrbi za siromašne te trošenje na obrazovanje i okoliš.

Devet od 15 američkih ministarstava će morati smanjiti trošenje, a State Department i američka vanjska politika je jedno od rijetkih područja uz obranu i domovinsku sigurnost za koje je predviđeno povećanje sredstava.

Iz predloženog proračuna financirala bi se pomoć za ekonomski razvitak, vojna pomoć i američki doprinosi međunarodnim organizacijama.

Sredstva dodijeljena State Departmentu bi se povećala više od 18 posto na ukupno 13,3 milijardi dolara, a najveća povećanja su predviđena za različite diplomatske programe i globalnu inicijativu za borbu protiv HIV/AIDS-a.

Međunarodna pomoć bi porasla oko 14 posto na 18,5 milijardi dolara. Dobar dio povećanja predstavlja 3 milijarde dolara za Milenijski izazov, novi instrument inozemne pomoći predviđen za zemlje koje promoviraju vladavinu prava, ekonomski rast i ulaganje.

Drugo područje koje će rasti je napor Bushove administracije u borbi protiv HIV/AIDS-a za što se traži 3,2 milijarde dolara, namijenjenih programima u više od 100 zemalja, s usmjeravanjem na one najteže pogođene: 12 afričkih zemalja, Gvajana, Haiti i Vijetnam.

U prijedlogu proračuna se predviđa i 360 milijuna dolara ekonomske pomoći Iraku, kao i 1,1 milijarda dolara za zdravstvo, obrazovanje, jačanje slobodnog tržišta i borbu protiv droge u Afganistanu. Obnova Iraka financirat će se i dalje iz posebnog fonda od 18,4 milijarde dolara koje je prije dvije godine odobrio Kongres.

Predloženi proračun traži novce i za pojačanu diplomatsku aktivnost i pomoć muslimanskim zemljama na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i drugdje. Tu je 120 milijuna dolara za Bliskoistočnu partnersku inicijativu, ključnu polugu Bushove politike podupiranja političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u regiji.

Bushova inicijativa širenja demokracije će također dobiti poticaj s dvostrukim povećanjem sredstava od 2004. do 2006. na 80 milijuna dolara za Nacionalnu zakladu za demokraciju.

Proračun će značajno ojačati novi ured State Departmenta za obnovu i stabilizaciju u postkonfliktnim zemljama i stvorit fond od 100 milijuna dolara za brzo raspoređivanje civilnog osoblja na nestabilna područja.

Bush namjerava i dalje održavati ugled SAD kao velikodušne zemlje osiguravajući 1,3 milijarde dolara za pomoć u hrani i drugu humanitarnu pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙