FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kaže da Sjedinjene Države ne namjeravaju napasti Iran

i da problem želi riješitidiplomatski.
Washington,19. veljače(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako Sjedinjene Države ne namjeravaju napasti Iran zbog njegovog nuklearnog programa i da problem želi riješiti diplomatski.

U intervjuu za njemačku televiziju ARD Bushu je postavljeno pitanje o najnovijoj anketi prema kojoj 70 posto Nijemaca misli da Sjedinjene Države već planiraju vojnu akciju protiv Irana.

"Čujem sve te glasine o vojnim napadima, a to naprosto nije istina", rekao je Bush. "Mi želimo da djeluje diplomacija".

Bush je u petak, dva dana uoči svoje europske turneje, dao niz intervjua medijima iz Njemačke, Francuske, Belgije, Rusije i Slovačke u kojima je više puta postavljeno pitanje hoće li SAD napasti Iran.

"Nikad ne želite da predsjednik kaže 'nikad'. Ali vojna akcija sigurno nije, nikad nije predsjednikov prvi izbor", rekao je Bush belgijskoj televizijskoj kući VRT.

"Diplomacija je uvijek predsjednikov prvi, barem moj prvi izbor", dodao je.

Bush je rekao kako podržava napore EU, koju predstavljaju Francuska, Njemačka i Velika Britanija, da uvjere Iran da odbaci program obogaćivanja urana u zamjenu za trgovinsku, tehnološku i političku potporu. SAD odbija sudjelovati u tim razgovorima i inzistira da Iran mora napustiti svoj program.

"Mislim da diplomacija može djelovati do tada dok Iranci ne izazovu podvajanje Europe i SAD-a", rekao je Bush.

Bush je ocijenio kako Iran nastoji iskoristiti to što SAD ne sudjeluje u pregovorima o njegovom nuklearnom programu kao izgovor da ne odustane od obogaćivanja urana.

"Oni pokušavaju reći 'ne želimo učiniti ništa jer Amerika nije uključena'. Pa, Amerika je uključena. Mi smo u bliskim konzultacijama s našim prijateljima", rekao je Bush ARD-u.

Europa i SAD trebaju jasno govoriti Iranu "jednim glasom" kako bi mu prenijeli svoje zajedničko stajalište da ne treba imati nuklearno oružje, rekao je Bush.

On je rekao kako je situacija s Iranom potpuno različita od one s Irakom gdje je diplomacija bila iscrpljena prije američkog napada.

"Iransko pitanje još uopće nije bilo pred Ujedinjenim narodima", rekao je on.

"Još ima mnogo prostora za diplomaciju", rekao je on i Sjedinjene Države će "pokušati diplomaciju".

Francuskoj televiziji TV3-France rekao je kako je uvjeren da će "ako nas Iranci čuju jasno i glasno, bez ikakvog kolebanja...oni donijeti racionalnu odluku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙