FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush zatražio od Europe potporu za bliskoistočne mirovne napore

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bushu ponedjeljak je u Bruxellesu nastojao uvjeriti Europljane, koji su uvelikoj većini bili protiv rata u Iraku, u potrebu zajedničkogdjelovanja na izgradnji demokracije na Bliskom istoku i oštre politikeprema Iranu i Siriji, javljaju agencije.
ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je u Bruxellesu nastojao uvjeriti Europljane, koji su u velikoj većini bili protiv rata u Iraku, u potrebu zajedničkog djelovanja na izgradnji demokracije na Bliskom istoku i oštre politike prema Iranu i Siriji, javljaju agencije.

Bush je to istaknuo u svom govoru diplomatima i političarima u zgradi Concert Noble u Bruxellesu, prvog dana svoje europske turneje na koju je krenuo s ciljem jačanja partnerstva SAD-a i Europske unije.

Goleme razlike u gledištima SAD-a i europskih zemalja oko rata u Iraku, Bush je nazvao "privremenom raspravom" i "prolaznim neslaganjima vlada", te nastojao pokazati kako je najveći europski prioritet, izraelsko-palestinski mir, sad visoko i na američkom popisu zanimanja, nakon što je to tijekom prvog mandata, u očima mnogih europskih čelnika, sustavno zanemarivao, prenosi agencija Reuters.

"Naša najveća prilika i prvi cilj je mir na Bliskom istoku ... Rješenje sukoba između Izraelaca i Palestinaca sad je na dohvat ruke", ustvrdio je, pozvavši Izraelce na prestanak svih kolonizatorskih aktivnosti, Palestince na borbu protiv terorizma i arapske zemlje na "priznavanje Izraela".

Obnova izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nakon obnove dijaloga izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa prema najavama bi trebala biti jedna od najvažnijih tema Bushevih sastanaka s europskim čelnicima.

U Bruxellesu se u ponedjeljak sastaje s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i belgijskim premijerom Guyjem Verhofstadtom, u Njemačkoj u srijedu s kancelarom Gerhardom Schroederom i u četvrtak u Bratislavi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Otvorena Busheva upozorenja Siriji da se povuče iz Libanona i Iranu da prekine nuklearne ambicije, uz zahtjeve i jednoj i drugoj zemlji da prekinu ono što on zove njihovom potporom terorizmu, svojom bi oštrinom mogla uzbuniti javnost europskih zemalja, koja se protivila i ratu u Iraku.

"Ne samo da sirijski režim mora pojačati djelovanje u cilju zaustavljanja onih koji podupiru nasilje i subverzivne akcije u Iraku i prekinuti potporu terorističkim skupinama koje žele uništiti nadu u mir između Izraelaca i Palestinaca, već mora prekinuti i okupaciju Libanona", ustvrdio je američki predsjednik, prenosi agencija AFP.

Bush je izrazio zadovoljstvo diplomatskim naporima Velike Britanije, Francuske i Njemačke da uvjere Iran u potrebu prestanka procesa obogaćivanja urana, koji može omogućiti izradu atomske bombe.

No, Teheranu s američke strane nije ponudio nikakav poticaj kako bi se lakše odlučio za to, čemu su se nadali europski čelnici, već je ponovio neizravnu prijetnju vojnom akcijom, ustvrdivši kako se "nijedna opcija ne može trajno isključiti".

Probrano društvo veleposlanika i političkih dužnosnika europskih država te uglednika iz raznih društvenih sfera, javljaju agencije, prilično mlako je reagiralo na teze američkog predsjednika, osim kad je pozvao na "snažnu Europu", što je izazvalo glasne ovacije.

Bush je taj ključni govor, na samom početku četverodnevne europske turneje, izgovorio u zgradi Concert Noble u kojoj se već više od stotinu godina priređuju balovi za kremu belgijskog društva, u ozračju koje odiše "starom Europom", koju je američki predsjednik višekratno istaknuo u negativnom kontekstu.

Smještena u samom središtu Bruxellesa, u blizini kraljevske palače, europskih institucija, ali i veleposlanstva SAD-a, zgrada Concert Noble, u kojoj je sedam dvorana, izgrađena je 1873. u doba vladavine belgijskog kralja Leopolda II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙