FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč snažnom euru, Njemačka povećala izvoz u SAD

BERLIN, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački izvoz u SADporastao je lani za 5,1 posto unatoč jačanju tečaja eura prema dolaru,objavio je u ponedjeljak njemački savezni ured za statistiku.
BERLIN, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački izvoz u SAD porastao je lani za 5,1 posto unatoč jačanju tečaja eura prema dolaru, objavio je u ponedjeljak njemački savezni ured za statistiku.

SAD je uvezao 64,8 milijardi eura vrijednu njemačku robu u 2004, tijekom koje je euro ojačao prema dolaru za 7,7 posto. Ponajprije je riječ o vozilima, kamionima i dijelovima za vozila, koji su činili 31,1 posto njemačkog izvoza u SAD. Sljedeći po vrijednosti bio je izvoz strojeva, sa 16,9 posto udjela, te kemijskih proizvoda, 14,3 posto.

Ukupni njemački izvoz dosegnuo je lani rekordnu razinu, ojačavši za čak 10,4 posto uslijed booma globalne potražnje. U dolarskom izrazu, Njemačka je bila najveći izvoznik robe u svijetu u 2003. i 2004.

SAD je bilo drugo izvozno tržište Njemačke, iza Francuske, stoji u priopćenju njemačkog statističkog ureda koje je objavljeno uoči sredinom tjedna najavljenog službenog posjeta američkog predsjednika Georga Busha Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙