FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački mediji o Bushovom posjetu

BERLIN, 24. veljače 2005. (Hina) - Posjet američkog predsjednikaGeorga Busha Njemačkoj naišao je na velik odjek kod njemačkih medijakoji susret američkog predsjednika i njemačkog kancelara GerhardaSchroedera doživljavaju kao oprezni korak u normalizaciji odnosaNjemačke i Sjedinjenih Američkih Država.
BERLIN, 24. veljače 2005. (Hina) - Posjet američkog predsjednika Georga Busha Njemačkoj naišao je na velik odjek kod njemačkih medija koji susret američkog predsjednika i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera doživljavaju kao oprezni korak u normalizaciji odnosa Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Muenchenski dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" odnose Njemačke i SAD-a doživljava kao odnose bračnog para nakon teške svađe te se istodobno primjećuje da Bush sukob oko Iraka zaboravlja samo zato jer je Njemačka, zbog angažmana u Afganistanu, dobrih kontakata prema Moskvi te kao važan čimbenik unutar Europske unije Washingtonu još uvijek potrebna.

"Die Welt" opisujući odnose dvaju partnera također poseže za usporedbom bračnog para "koji više ne živi u ljubavi ali je zajedno zbog interesa". No taj "bračni par" kako nadalje piše "Die Welt" mora prebroditi mnoge nesuglasice poput Iraka, odnosa prema Kini ili protokolu iz Kyota.

"Stuttgarter Zeitung" primjećuje da su se dva državnika u srijedu trudila pokazati da je u odnosima između Njemačke i SAD-a sve u najboljem redu no da je istodobno George Bush mlađi odbio ponoviti poznatu definiciju svog oca koji je krajem osamdesetih Njemačku proglasio "partnerom u vodstvu" dok današnja Amerika za vodeću ulogu u svijetu više ne treba ravnopravne partnere.

"Neue Osnabruecker Zeitung" smatra da je Schroeder iz susreta s Bushom mnogo profitirao jer se usprkos svojim stavovima koji, bilo da se radi o odnosu prema Iraku ili o prijedlozima za reformom NATO saveza, često ne nailaze na oduševljenje Washingtona, prema svom gostu ipak uspio izgraditi most koji je omogućio razgovor na istoj razini.

"Koelnische Rundschau" je posjet američkog predsjednika prije svega doživio kao veliki spektakl koji se odigrao po prethodno detaljno pripremljenom scenariju. Dnevnik smatra da su dvojica državnika prečestim i naglašeno prijateljskim gestama svijet i prisutne pokušavali uvjeriti da je u odnosima dviju zemlja ponovno sve u najboljem redu iako su stari sukobi još uvijek prisutni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙