FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju neonacistima dvojica priznala krivnju

BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - U procesu što se vodi protiv trojiceneonacista u Muenchenu dvojica drugooptuženih priznala su da supotkraj 2003. namjeravala izvršiti napad tijekom svečanosti polaganjatemeljnog kamena za novu sinagogu u Muenchenu, priopćeno je u utorak.
BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - U procesu što se vodi protiv trojice neonacista u Muenchenu dvojica drugooptuženih priznala su da su potkraj 2003. namjeravala izvršiti napad tijekom svečanosti polaganja temeljnog kamena za novu sinagogu u Muenchenu, priopćeno je u utorak.

David Schultz i Alexandar Maetzing su u utorak putem svojih odvjetnika neočekivano priznali krivnju po svim navodima optužnice koja ih, osim sumnje u planiranje napada, tereti i za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Dvojica optuženih ovim činom žele "rasvijetliti stvari" te pomoći raspletu procesa, priopćili su odvjetnici.

"Svi smo mi bili svjesni da će nabavljeni eksploziv biti upotrebljen za napade i ja sam bio spreman na nasilje u slučaju da se to od mene bude tražilo", priopćio je Maetzing. Obojica drugooptuženih se istodobno ograđuju od ciljeva neonacističke udruge "Suborništvo jug" kojoj su pripadali te žale zbog svojih postupaka. Državni tužitelj Bernard Steudel okarakterizirao je današnje priznanje kao "odlučujuću prekretnicu u procesu".

Prvooptuženi Martin Wiese, poznati neonacist i predvodnik zabranjene udruge "Suborništvo jug" iz Muenchena i dalje pobija navode tužbe koji se odnose na pripremanje napada eksplozivom tijekom svečanosti polaganja temeljnog kamena za novu sinagogu u Muenchenu 9. studenog 2003. kojoj su prisustvovali i tadašnji predsjednik Njemačke Johannes Rau i bavarski premijer Edmund Stoiber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙