FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od polovice građana BiH pesimistično glede budućnosti

BANJA LUKA, 8. ožujka 2005. (Hina) - Više od polovice građana Bosne iHercegovine (iz sva tri konstitutivna naroda) sa zebnjom i tjeskobomgleda na blisku budućnost smatrajući da će se ona pogoršati, pokazujuankete objavljene u posljednjem Izviješću Razvojnog programa UN(UNDP), čije rezultate prenose banjalučke Nezavisne novine od utorka.
BANJA LUKA, 8. ožujka 2005. (Hina) - Više od polovice građana Bosne i Hercegovine (iz sva tri konstitutivna naroda) sa zebnjom i tjeskobom gleda na blisku budućnost smatrajući da će se ona pogoršati, pokazuju ankete objavljene u posljednjem Izviješću Razvojnog programa UN (UNDP), čije rezultate prenose banjalučke Nezavisne novine od utorka.

U tromjesečnom izviješću UNDP-a (razdoblje srpanj-rujan 2004. godine) navedeno je kako su ankete pokazale da Srbi smatraju da će se stanje u Bosni i Hercegovini u budućnosti pogoršati (57,6 posto ispitanika), Hrvati su za nijansu optimističniji (52,8 posto), a slično misle i Bošnjaci (52,5 posto).

Srbi su, prema ovim istraživanjima, najpesimističniji i u opisivanju ekonomskog stanja, koje čak 98 posto ispitanika ocjenjuje kao 'loše'. Kod Bošnjaka tako misli 93,6 posto ispitanika, a kod Hrvata osjetno manje - 74,7 posto.

Za negativno stanje političke stabilnosti u BiH, stručnjaci UNDP, na temelju anketa, najviše okrivljuju bosanskohercegovačke političare na svim razinama vlasti. Uzrok ovome je, navodi se, "naviknutost političara na nekažnjenu opstrukciju reformi", što se ilustrira podatkom da vlasti RS u proteklih devet godina nisu uhapsile niti jednog optuženika za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Stručnjaci UNDP naglašavaju i da su vlasti Federacije BiH propustile brojne rokove za provođenje važnih reformi, zbog čega ocjenjuju da zaostajanje BiH za zemljama okruženja (Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Makedonija) postaje sve očitije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙