FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Europske banke kreditiraju most na Savi i cestu do Okučana

BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstva Europske banke zaobnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB)
BANJA LUKA, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB)

borave u ponedjeljak i utorak u Republici Srpskoj kako bi razmotrili projekt gradnje autoceste na ovom području.

Prema priopćenju javnog poduzeća "Putevi RS", objavljenom u utorak, predstavnici banaka razgovarali su u ponedjeljak s predstavnicima toga poduzeća o nastavku gradnje i kreditiranju autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka.

Radovi na gradnji autoputa otpočeli su u rujnu prošle godine, a njihov završetak planira se za 2008. godinu. Predstavnici EBRD i EIB zanimali su se za okvirnu pripremu tehničke dokumentacije i izgradnju mosta na Savi, kao i priključne ceste do Okučana. Rok za ove radove je 2007. godina, a most na rijeci Savi bi, prema predviđanjima, trebao služiti kao malogranični prijelaz iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

EBRD je u ovaj projekt uložila 30,1 milijun eura kreditnih sredstava, a predstavnici EIB razmatraju uvjete za potpisivanje zajma od oko 77 milijuna eura koje bi Europska investicijska banka usmjerila u autoput.

Mostom preko Save i priključnom cestom do Okučana autoput Bosanska Gradiška-Banja Luka izravno će se 'prikopčati' na sličnu međunarodnu prometnicu u Hrvatskoj.

Vlade Republike Hrvatske i BiH prošle godine su potpisale Memorandum o suradnji koji se odnosi na 'kontaktne točke' Koridora 5 C i autoputa Okučani-Bosanska Gradiška-Banja Luka.

U narednom razdoblju vlade BiH i RH trebale bi formirati međudržavni odbor koji će pripremiti glavni projekt i nadzirati izgradnju spomenutog mosta i priključne ceste za Okučane, izjavila je za Hinu glasnogovornica JP «Putevi RS» Natalija Popadić.

U vrijeme bivše hrvatske vlade dogovorena je financijska potpora izgradnji priključnog puta do Okučana i mosta preko Save.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙