FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri sindikalne središnjice o politici plaća

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice želekroz sporazum sa socijalnim partnerima osigurati pravednu politikuplaća koja će dugoročno omogućiti realni rast plaća i kupovne moćigrađana, bez obzira na to tko će biti na vlasti, istaknuli su čelnicitih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice žele kroz sporazum sa socijalnim partnerima osigurati pravednu politiku plaća koja će dugoročno omogućiti realni rast plaća i kupovne moći građana, bez obzira na to tko će biti na vlasti, istaknuli su čelnici tih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.

Na sastanku predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca prije dva tjedna u Karlovcu dogovoreno je formiranje radne skupine u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća koja će izraditi stručnu podlogu za sporazum o politici plaća, podsjetila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović.

S obzirom da su se u javnosti već pojavile razne interpretacije toga dogovora, želim istaknuti da nema govora o našem pristanku na ograničavanje rasta plaća, rekla je Dejanović.

Kroz taj sporazum sindikati žele osigurati realni, a ne virtualni, rast plaća i pravednu raspodjelu zarađenog, tako da politika plaća više ne bude rezultat političkih dogovora i predizbornih obećanja, ustvrdila je Dejanović.

Zanima nas realni aspekt kupovne moći plaća, što znači da sporazum ne smije obuhvatiti samo određivanje visine plaća, već i poreznu politiku i politiku cijena, naglasio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Podsjetio je na sličan sporazum socijalnih partnera u Irskoj koji je toj zemlji omogućio gospodarski uzlet.

"Iako su Irci nominalno ograničili rast plaća, kroz poreznu politiku i politiku cijena osigurali su rast kupovne moći stanovništva za 40 posto u pet godina", kaže Mučnjak.

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić upozorila je na nepravedan i netransparentan sustav plaća u javnim i državnim službama dodavši da bi sporazum o politici plaća trebao postati sastavnim dijelom predpristupnih dokumenata za ulazak u Europsku uniju.

Čelnik Sindikata usluga - Unicro Stjepan Kolarić istaknuo je da su četiri središnjice spremne prihvatiti rješenja koja kratkoročno nisu popularna, ali dugoročno osiguravaju brži gospodarski rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙