FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Kuvajćani zainteresirani za sarajevski "Energopetrol"

SARAJEVO,7. ožujka(Hina) - Kuvajtska investicijska agencija (KIA)zainteresirana je za kupnju bosanskohercegovačkog naftnog distrubutera"Energopetrol", za što je ponudu dala i hrvatska naftna tvrtka INA.
SARAJEVO,7. ožujka(Hina) - Kuvajtska investicijska agencija (KIA) zainteresirana je za kupnju bosanskohercegovačkog naftnog distrubutera "Energopetrol", za što je ponudu dala i hrvatska naftna tvrtka INA.

Kako u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", kapital KIA-e zapravo stoji iza ponude domaće tvrtke "Intrade", čiji je vlasnik Nijaz Spahalić.

Sam Spahalić to nije izrijekom potvrdio izjavivši samo kako "Intrade" pokušava sačiniti kvalitetnu ponudu za kupnju "Energopetrola".

Poziv za dostavu ponuda za privatizaciju "Energopetrola", koju zapravo naziva uspostavom "strategijskog partnerstva", Vlada Federacije BiH uputila je još bugarskom "Prista Oil"-u, slovenskom "OMV Adriatic Holding"-u, "Petrolu", britanskom "S&A Capital"-u i turskom "Doga Holding"-u.

INA i mađarski MOL dali su zajedničku ponudu.

Nijaz Spahalić izrazio je sumnji kako je do 18. ožujka, kada istječe rok za dostavu ponuda, moguće sačiniti kvalitetni projekt privatizacije.

Privatizaciju "Eenergopetrola" naknadno su zakomplicirale odluke federalne vlade da iz njegova sastava izdvoji naftne terminale i ostavi ih u vlasništvu države zbog strategijske važnosti koju imaju.

To znači kako će se na prodaji naći samo 59 benzinskih crpki uz najnužniju administrativnu infrastrukturu, a budući vlasnik "Energopetrola" morao bi se sam pobrinuti za skladištenje naftnih derivata.

Uvjete za to trenutačno ima jedino INA koja u okolici Sarajeva posjeduje veliki nafni terminal izgrađen još prije rata.

Privatizaciju najvećeg bosanskohercegovačkog distributera nafte komplicira i hipoteka nad dijelom imovine na ime kredita od oko 20 milijuna dolara što ga je "Energopetrol" uzeo kod HVB banke. Dvije upravne zgrade i 29 crpki su jamstvo vraćanja tog kredita kojega "Energopetrol" još nije počeo otplaćivati, a HVB banka je najavila aktiviranje hipoteke.

Predstavnici Vlade Federacije ranije su upozoravali kako HVB banka prijeti aktiviranjem hipoteke već 31. ožujka, ne bude li do tada napretka u rješavanju pitanja otplate kredita.

Ministar energetike i industrije Izet Žigić izjavio je, međutim, u ponedjeljak sarajevskom "Oslobođenju" kako do sada nije bilo izravnih pritisaka na Vladu iz HVB banke u svezi s imovinom "Energopetrola".

Žigić je međutim potvrdio kako se o ovome razgovara ne samo s HVB bankom, nego i s Uredom Visokog predstavnika za BiH (OHR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙