FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurdske stranke u Siriji upozoravaju na šovinizam vlasti

DAMASK, 5. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kurdske stranke u Sirijiupozorile su u subotu u priopćenju objavljenom u Damasku na"šovinističku" politiku Sirije prema Kurdima i pozvale vlasti nadijalog.
DAMASK, 5. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kurdske stranke u Siriji upozorile su u subotu u priopćenju objavljenom u Damasku na "šovinističku" politiku Sirije prema Kurdima i pozvale vlasti na dijalog.

"U prigodi prve obljetnice krvavih događaja koji su se zbili u nekoliko kurdskih područja u Damasku i u Alepu, upozoravamo na politiku diskriminacije koju provode vlasti prema kurdskim građanima" u Siriji, izjavilo je više kurdskih stranaka.

Od 12. do 17. ožujka 2004. u sukobima Kurda sa snagama poretka i s arapskim plemenima na sjeveru Sirije poginulo je prema kurdskim izvorima 40 osoba, a prema sirijskim službenim podatcima 25.

U priopćenju se poziva "sirijske demokratske snage da se 12. ožujka mirno okupe i da taj dan obilježavaju kao dan nacionalne žalosti kako bi upozorile na šovinističku praksu vlasti tijekom tih tužnih događaja".

Pripćenje u kojemu se podsjeća da je više od 200 Kurda "zbog tih događaja" u zatvoru, potpisalo je nekoliko stranaka, među kojima Kurdska naprednjačka stranka u Siriji, Kurdski demokratski savez u Siriji i Kurdski demokratski front u Siriji.

Sirijski Kurdi, kojih se broj procjenjuje na 1,5 milijun, čine oko 9 posto stanovništva u zemlji, a većinom žive na sjeveru.

Kurdske stranke u Siriji redovito traže da vlasti vrate osobne isprave za gotovo 200.000 Kurda koje su im bile oduzete 1962.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙