FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da Sirija ne drži korak s napretkom demokracije na Bliskom istoku i da će Sjedinjene Države raditi s europskim zemljama na tome da ona povuče svoje snage iz Libanona. Bush je također rekao da će upotrijebiti diplomaciju kako bi uvjerio Iran da je razvijanje nuklearnog oružja neprihvatljivo. On je obećao potporu Izraelu ukoliko bi Iran ugrozio njegovu sigurnost. Bush je također kazao da očekuje da Sirija nađe i preda Iraku pristaše bivšeg režima Sadama Huseina i da prestane podržavati terorističke skupine. Američki predsjednik je rekao da će o Siriji razgovarati s europskim saveznicima tijekom posjeta Europi sljedećeg tjedna

MONTREAL - Kanadski sud odlučio je u četvrtak da će uvjetno osloboditi Adila Charkaouija, Marokanca kojeg se sumnjiči da je povezan s terorističkom mrežom Al-Qaidom i kojemu prijeti protjerivanje iz Kanade, u očekivanju nastavka suđenja. Sudac Simon Noel sa Saveznog suda ocijenio je da Adil Charkaoui više nije prijetnja za Kanadu. Adil Charkaoui, otac dvoje malodobne djece, uhićen je 21. svibnja 2003. na temelju državnog jamstva o sigurnosti, iznimnog postupka koji kanadskim vlastima omogućuje da ne moraju ni javnosti ni njegovim odvjetnicima objaviti glavninu dokaza protiv njega. Kanadska obavještajna služba sumnjiči ga da je boravio u logoru Al-Qaide za obuku u Afganistanu 1998. te da je bio povezan s Marokanskom skupinom islamskih boraca (GICM) koju se sumnjiči za sudjelovanje u atentatima u Casablanci 2003. i u Madridu u ožujku 2004.

MADRID - Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero pozvao je u četvrtak građane da u nedjelju u velikom broju izađu na referendum o europskom ustavu. Sva istraživanja govore da će u Španjolskoj pobijediti pristaše ustava, ali bi se moglo dogoditi da više od polovice birača ne izađe na referendum. Dvije velike španjolske stranke, PSOE (socijalisti, na vlasti) i Narodna stranka (PP, desnica, u oporbi) pozvale su građane da glasuju za ustav. O ustavu EU će se održati ukupno deset referenduma, od kojih će prvi biti u nedjelju u Španjolskoj, dok će se u drugim zemljama o njemu glasovati u parlamentu, kao što su već učinile Litva, Mađarska i Slovenija.

OTTAWA - Kanadskog premijera Paula Martina u četvrtak su otvoreno napale sve oporbene stranke zbog izjava o Siriji koje odudaraju od službenog stajališta vlade. "Jasno je da su Sirijci u Libanonu zato da čuvaju mir, u čemu se sigurno dogodio propust", kazao je premijer na francuskom na kratkoj konferenciji za tisak, požalivši zbog "strašnog" atentata u kojemu je smrtno stradao bivši libanonski premijer Rafik Hariri. Nekoliko minuta kasnije, kada su sve oporbene stranke u donjem domu parlamenta zatražile od njega da protumači svoju izjavu, Martin nije htio opozvati svoje riječi rekavši da su ga "pogrešno shvatili". "Oni nisu u stanju održati mir i moraju se povući, to sam rekao i to ponovno tvrdim", uporno je isticao. Konzervativci su optužili Paula Martina da narušava ugled Kanade, dok su separatisti iz Kvibeškog bloka i Nove demokratske stranke, male stranke ljevice, požalili što premijer govori "gluposti" i nije dovoljno pristojan da se ispriča.

BERN - Švicarsko vojno pravosuđe ocijenilo je da švicarski i austrijski vojnici koji su "neprilično" pretresali austrijsku novakinju tijekom KFOR-ove vježbe u ožujku 2004. moraju biti kažnjeni, ali blago. U prosincu 2004. u Švicarskoj je pokrenuta istraga pošto je austrijska novakinja tužila švicarske i austrijske vojnike koji su sudjelovali u vježbi Međunarodnih snaga za očuvanje mira na Kosovu (KFOR). Žrtva je optužila vojnike da su loše postupali s njom, naime da su je pipali pri pretresu i zatvorili u kontejner bez struje i grijanja, u mraku, premda je bila bolesna. Vojni sudac je u priopćenju istaknuo da je pipanje gole novakinje bilo "nepotrebno, dakle i neprilično", ali da počinjena pogreška nije ozbiljna, jer je "bila riječ o vježbi u kojoj su pogreške moguće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙