FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija pristala Jordanu vratiti teritorij uz granicu

AMAN, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u ponedjeljakpristala vratiti Jordanu veliki potez zemlje, površine 125 četvornihkilometara, uz državnu granicu čime je nagovijestila novo razdoblje uodnosima s Amanom nakon neslaganja glede bliskoistočnog mirovnogprocesa i politike SAD-a u Iraku.
AMAN, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u ponedjeljak pristala vratiti Jordanu veliki potez zemlje, površine 125 četvornih kilometara, uz državnu granicu čime je nagovijestila novo razdoblje u odnosima s Amanom nakon neslaganja glede bliskoistočnog mirovnog procesa i politike SAD-a u Iraku.

Predsjednik sirijske vlade Naji al Otari rekao je da sporazum ponovno potvrđuje međunarodno priznatu granicu utvrđenu 1931. godine. "Ova demarkacija granice korak je naprijed u suradnji koju smo počeli prije nekoliko godina", rekao je Otari.

Prema sporazumu dogovorenom nakon nekoliko sastanaka najviših sigurnosnih dužnosnika dviju zemalja tijekom posljednjih šest mjeseci, Sirija će ukloniti ograde i vojne položaje na području koje je dobila u desetljećima povremenih upada u Jordan.

Sporazum sklopljen u ponedjeljak prvi je pokušaj rješavanja ovog pitanja otkako su razgovori između pokojnog jordanskog kralja Huseina i pokojnog sirijskog predsjednika Hafeza al-Asada stali nakon Zaljevskog rata 1991. godine.

"Sada smo potpisali sporazum i vjerujem da će okončanje ovog pitanja obnoviti povjerenje i suradnju", rekao je sirijski ministar unutarnjih poslova Ghazi Kanaan nakon potpisivanja sporazuma s jordanskim kolegom Samirom Habashnehom.

Sirijski upadi tijekom godina dosezali su na nekim mjestima i po tri kilometra duž 375 kilometara duge granice, uglavnom na istočnom dijelu blizu granice s Irakom.

"Jordanu je vraćeno područje čija se veličina procjenjuje na 125 četvornih kilometara. Nema negativnih reperkusija u ovom sporazumu. Obje su strane vratile svoja povijesna prava", izjavio je Habashneh, "Razgovaramo o regionalnim sigurnosnim pitanjima i naš susjed Sirija sada će raditi s nama u sprječavanju terorizma i organiziranog kriminala", dodao je Habashneh.

Sirija i Jordan, zemlje susjedne Iraku, dugo su vremenu bile u sporu u vezi ciljeva američke invazije u Iraku 2003. godine i bliskoistočnog mirovnog procesa. Jordan, ključni američki saveznik koji je prikriveno podržao invaziju, posljednjih se mjeseci pridružio Washingtonu u pojačavanju pritiska na Damask kako bi ovaj podržao poslijeratni politički proces u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙