FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozvao na konzultacije veleposlanicu u Siriji

WASHINGTON,15. veljače 2005.(Hina) - Sjedinjene Države pozvale su svojuveleposlanicu u Siriji na hitne konzultacije nakon ubojstva bivšeglibanonskog premijera Rafika Haririja, objavio je u utorak StateDepartment.
WASHINGTON,15. veljače 2005.(Hina) - Sjedinjene Države pozvale su svoju veleposlanicu u Siriji na hitne konzultacije nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, objavio je u utorak State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher rekao je novinarima kako je veleposlanica Margaret Scobey pozvana na "hitne konzultacije" u Washington.

Prije nego je napustila Damask ona je uručila oštru diplomatsku notu sirijskoj vladi u kojoj je prenijela "duboku zabrinutost" Sjedinjenih Država kao i "duboku ljutnju zbog ovoga gnusnog terorističkog djela", rekao je Boucher.

Boucher nije optužio Siriju za umiješanost u bombaški napad u ponedjeljak u Bejrutu u kojem je poginuo Hariri. On je rekao kako Sjedinjene Države za sada ne znaju tko je počinio ubojstvo.

Međutim, rekao je kako napad pokazuje da je vojna i politička nazočnost Sirije u Libanonu problem i ne donosi sigurnost toj zemlji.

"To nas još jače podsjeća da nazočnost Sirije u Libanonu nije dobra", rekao je Boucher.

"Jučerašnji bombaški napad dovodi u pitanje iznesene razloge za nazočnost sirijskih snaga, a to je libanonska unutarnja sigurnost", rekao je Boucher.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u jesen prošle godine na povlačenje svih stranih snaga iz Libanona u rezoluciji kojoj su pokrovitelji bili SAD i Francuska. SAD je već dugo nezadovoljan sirijskom vojnom nazočnošću i utjecajem u Libanonu premda Sirija svoju ulogu u toj zemlji opisuje kao stabilizirajuću.

Bushova administracija posljednjih mjeseci također optužuje Siriju da dopušta militantima da prelaze njezinu granicu i ulaze u Irak.

Boucher je rekao da se Scobey vraća u Washington kako bi razgovarala o "cijelom nizu problema koje smo zapazili i imali u odnosima sa Sirijom, o nedostatku napretka koji imamo na mnogim od ovih područja".

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima u vezi s notom sirijskoj vladi kako su Sjedinjene Države Siriji jasno rekle kako očekuju "da Sirija djeluje u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na povlačenje svih stranih snaga i raspuštanje svih milicija".

"Sirijska nazočnost u Libanonu je destabilizirajuća. Ovaj teroristički napad naglašava koliko je važno da se libanonskom narodu dopusti da kontrolira svoju budućnost", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙