FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jure Kapetanović osumnjičen za lažno prijavljivanje kaznenog djela

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Zbog sumnje da je lažno prijaviokazneno djelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo jeJuru Kapetanovića koji je tvrdio da se lani sastao s haškim bjeguncemAntom Gotovinom, a u cilju prikupljanja dokaza protiv njega predloženoje saslušanje četvero svjedoka.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Zbog sumnje da je lažno prijavio kazneno djelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo je Juru Kapetanovića koji je tvrdio da se lani sastao s haškim bjeguncem Antom Gotovinom, a u cilju prikupljanja dokaza protiv njega predloženo je saslušanje četvero svjedoka.

"Od zagrebačkog Županijskog suda zatražili smo saslušanje četiri svjedoka za koje smatramo da bi mogli potvrditi osnovanu sumnju da je Jure Kapetanović lažno prijavio kazneno djelo koje se dovodi u vezu s ostvarivanjem kontakta njega samog i drugih osoba s odbjeglim generalom Gotovinom", izjavila je Hini zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović.

Abramović nije željela detaljnije pojasniti na osnovu čega je tužiteljstvo od suda zatražilo istražne radnje i koje je to kazneno djelo Kapetanović lažno prijavio.

Ona očekuje da će im iskazi četvero predloženih svjedoka "omogućiti donošenje odluke o kaznenoj odgovornosti Jure Kapetanovića". Njihov identitet Vesna Abramović nije željela otkriti.

"Zbog njihove sigurnosti i opasnosti od utjecaja na njih za sada ne možemo reći o kome je riječ", kazala je, dodavši da su svi svjedoci iz Hrvatske.

Kako se neslužbeno doznaje iz izvora bliskog Državnom odvjetništvu RH koji je želio ostati neimenovan, Kapetanović je sredinom siječnja tužiteljima dao iskaz u kojemu je tvrdio da je preko nekih ljudi u studenome prošle godine sastao s Gotovinom na području BiH kako bi ga u ime Vlade nagovorio da se preda Haškom sudu. No, iz istog izvora se doznaje da je tužiteljstvo u predistrazi utvrdilo da se Kapetanović nije susreo s Gotovinom i da ga nitko iz državnog vrha nije ovlastio da pregovara s generalom u bijegu. Neistinitim iskazom da su mu u kontaktu s Gotovinom pomogli neki ljudi, Kapetanović je te osobe ustvari lažno prijavio da znaju gdje je Gotovina i da sudjeluju u njegovom skrivanju, odnosno da čine kazneno djelo, smatraju u tužiteljstvu.

Neslužbeno se doznaje da bi Kapetanović mogao biti osumnjičen i za davanje lažnog iskaza.

O "slučaju Kapetanović" danas se pismom Slobodnoj Dalmaciji obratila i njegova odvjetnica Ankica Luetić u kojemu kaže da je od njezinog klijenta "zatraženo prenošenje određenih poruka generalu Anti Gotovini". "Poruku koja mu je dana on je proslijedio, međutim, na nju nije dobio nikakve reakcije i s time je njegova misija završena", stoji u pismu te se dodaje da je Kapetanović "izviješće o poduzetom dao osobi koja je bila ovlaštena takvo izviješće primiti i nikada sa kim drugim o ovome nije kontaktirao".

Pismo Kapetanovićeve odvjetnice reakcija je na članak Slobodne Dalmacije od 4. veljače pod naslovom "Kapetanović je izigrao Vladu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙