FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G. Malić: u POA-inoj obradi nisam bio samo kolateralna žrtva

ZAGREB,23. veljače(Hina) - Siguran sam da nisam samo kolateralna žrtva,izjavio je danas Gordan Malić, novinar tjednika "Globus" koji jeobjavio tekst o tome da su on i još četvero novinara bili predmetomnezakonite obavještajne obrade koju je provodio bivši ravnatelj POA-eFranjo Turek.
ZAGREB,23. veljače(Hina) - Siguran sam da nisam samo kolateralna žrtva, izjavio je danas Gordan Malić, novinar tjednika "Globus" koji je objavio tekst o tome da su on i još četvero novinara bili predmetom nezakonite obavještajne obrade koju je provodio bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek.

"Siguran sam da ja nisam kolateralna žrtva, to je manje-više pouzdano utvrđeno, postoje moje individualne fotografije, dakle ne ja na portretu s damom i gospodinom, nego ja sam. Tu se ne radi o kolateralnoj šteti", rekao je Malić nakon saslušanja pred radnom skupinom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Radna skupina, naime, na temelju podnesaka Malića i još četvero novinara istražuje, je li ih POA nezakonito pratila i prisluškivala.

Malić je novinarima rekao da su u tzv. Turekovoj prezentaciji on i njegovi kolege izrijekom spomenuti kao osobe koje u dosluhu sa stranim špijunima rade protiv nacionalnih interesa.

"Već na drugoj stranici (prezentacije) piše da ja, Đikić i Butković u dosluhu s ravnateljem policije, haškim istražiteljima i još nekima radimo protiv interesa Hrvatske, objavljujući članke da je Gotovina u Hrvatskoj", kazao je Malić.

Naglasio je da nikada i nigdje nije pisao da se odbjegli general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

"Njemu (Tureku) su haški istražitelji strani špijuni, a građani koji komuniciraju s haškim istražiteljima doušnici tih špijuna", rekao je, optužujući bivšeg ravnatelja POA-e da je protuustavno i protuzakonito pratio i prisluškivao haške istražitelje, a, u suradnji s tjednikom "Nacional", i objavljivao njihove fotografije i osobne podatke.

Malić drži da je Turek to činio u interesu haških bjegunaca i onih koji im pomažu, da je zato i smijenjen, te da je prezentacija njegov način da se osveti novinarima.

"Fotografije haških istražitelja se ne objavljuju nigdje osim u Hrvatskoj i 'Nacional' je pomogao haškim bjeguncima da dođu do haških istražitelja, umjesto da pomogne istražiteljima da dođu do bjegunaca. Ako to nije dokaz da je čovjek (Turek) potpuni konvertit, neprofesionalac i uhoda najnižeg ranga onda ne znam što je", ocijenio je.

Uvjeren je, kaže, da je cijela operativna akcija bila nezakonita, pa i ako je pokrenuta po nalogu državnog vrha.

"Turek tvrdi da je to napravio po nalogu, ne znam, bivši premijer tvrdio je da je njegove analize bacao u koš, a zanimljvio je da se sadašnji premijer o tome ne očituje. Mislio sam da je to Turekova inicijativa, inicijativa podzemlja i Ive Pukanića", rekao je.

Na novinarski upit, je li obavještajnom obradom, uz njega, bilo obuhvaćeno i ostalih četvero novinara, Malić je odgovorio kako do kraja istrage ne želi ništa nagađati.

Upitan ima li povjerenja u radnu skupinu saborskog Odbora, Malić je odgovorio kako ima dojam da ih cijela priča zanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙