FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saslušanje o tzv. brijunskim transkriptima odgođeno zbog nedolaska svjedoka

Hrvatska-istrage-transkriptiSaslušanje o tzv. brijunskim transkriptima odgođeno zbog nedolaska svjedoka Tri preostala svjedoka, bivšihdjelatnika Ureda predsjednika koji su danas trebali biti saslušani uvezi navodnog krivotvorenja tzv. brijunskih transkripata nisu se danaspojavili pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda jer nisuprimili sudske pozive.

ZAGREB, 3. ožujka 2005.(Hina) -

Tri preostala svjedoka, bivših djelatnika Ureda predsjednika koji su danas trebali biti saslušani u vezi navodnog krivotvorenja tzv. brijunskih transkripata nisu se danas pojavili pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda jer nisu primili sudske pozive.

"Pozivi svjedocima vratili su se na sud, pa je saslušanje odgođeno, a novo ročište biti će zakazano naknadno", kazala je Hini predsjednica Istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Mirjana Rigljan.

Rigljan nije željela otkriti identitete svjedoka koji ni za prošlo ročište sredinom veljače nisu primili poziv. Stoga je istražni sudac Krešimir Devčić dao nalog policiji da provjeri adrese stanovanja, nakon čega će pismeno zakazati novo ročište, kazala je Rigljan.

Na prijedlog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva istražni sudac do sada je saslušao petero svjedoka, djelatnika Odjela za tonsko snimanje Ureda predsjednika.

Tužiteljstvo je saslušanje svjedoka, kao hitnu istražnu radnju, zatražilo nakon što su odvjetnici haškog bjegunca, umirovljenog generala Ante Gotovine u listopadu prošle godine podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog krivotvorenja transkripata.

Gotovinin odvjetnički tim smatra, naime, da je netko preinačio originalne transkripte razgovora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom, uoči akcije Oluja 1995. Ti su transkripti, prema pisanju medija, temelj haških optužnica protiv Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Svjedoci koje je predložilo tužiteljstvo trebali bi objasniti kako su obavljeni, snimljeni i prepisani razgovori na Brijunima 31. srpnja 1995., kao i okolnosti pod kojima su sporni transkripti nastali, odnosno tko je bio na spomenutom sastanku, kada je on održan i slično.

Tužiteljstvo za sada nije predložilo saslušanje samih sudionika sastanka, već samo tehničkog osoblja iz Ureda predsjednika.

Prema pisanju medija, haško tužiteljstvo je u posjedu brijunskih transkripata još od 2000., a dvije godine kasnije su uvedeni kao dokaz na suđenju Slobodanu Miloševiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙