FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 3. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Bivši zapovjednik glavnog stožera Armije BiH, general Rasim Delić, u četvrtak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY), izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od četiri točke optužnice za ratne zločine.

"Časni sude, nisam kriv", rekao je Delić nakon što mu je korejski sudac O-Gon Kwon pročitao pojedine točke optužnice za ubojstva, okruno postupanje i silovanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Delića se tereti po po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su nad zarobljenim bosanskim Hrvatima i Srbima počinili mudžahedini iz islamskih zemalja, čija se postrojba "El Mudžahid" nalazila u sastavu 3. Korpusa Armije BiH.

Kao zapovjedniku pripisuje mu se kazenena odgovornost jer nije spriječio počinjenje zločina, iako je znao da su mudžahedini skloni nasilju nad zarobljenicima te zbog toga što nije kaznio počinitelje nakon što je izviješten o zločinima.

Delić (56) se dobrovoljno predao ICTY-u 28. veljače.

BANJA LUKA

Na zahtjev Tužilaštva BiH sudac za prethodni postupak Suda BiH u srijedu je odredio jednomjesečni ekstradicijski pritvor Edinu Kantareviću (30) iz Bosanskog Novog, koji je 5. veljače u Njemačkoj oteo svoju kćerku i, nakon prijetnje oružjem, preko Austrije, Slovenije i Hrvatske pobjegao u BiH, izvješćuju u četvrtak banjalučke 'Nezavisne novine'.

Sugovornik 'Nezavisnih novina' u Tužilaštvu BiH precizirao je da će se narednih dana odlučiti hoće li Kantarević biti izručen njemačkom pravosuđu.

Edin Kantarević uhićen je u utorak, 1.ožujka u Bosanskom Novom po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Interpola Njemačke. Trenutno se nalazi u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu.

PRIŠTINA

Glasnogovornik Vlade Kosova Arben Qirezi izjavio je kako je kosovska vlada odbacila prijedlog premijera Srbije Vojislava Koštunice da rješenje za konačan status Kosova treba tražiti u pravcu ostvarivanja visokog stupnja autonomije unutar Državne zajednice Srbija i Crna Gora (SCG).

"Svaki pokušaj da se Kosovo nekako vrati pod okrilje državne zajednice je anakron i nije u interesu ni Prištine ni Beograda. Vlada Kosova intenzivno radi na realizaciji standarda koji će omogućiti otvaranje procesa definiranja konačnog statusa Kosova", izjavio je glasnogovornik Qirezi novosadskom "Dnevniku"

od četvrtka.

PJONGJANG

Sjeverna Koreja je objavila u četvrtak da se ne smatra vezanom moratorijem o raketnim pokusima dugog odmeta od rujna 1999., priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu a prenosi sjevernokorejska agencija KCNA.

"Mi više nismo vezani moratorijem o pokusima lansiranja raketa dugog dometa. Kao što svi znaju, neprijateljska politika Sjedinjenih Država prema Sjevernoj Koreji ju prisiljava da pojača svoj obrambeni nuklearni arsenal", dodaje ministarstvo.

Moratorij je odredio sjevernokorejski režim u rujnu 1999., u doba dijaloga između Pjongjanga i Washingtona.

TOKIO

Izjave Sjeverne Koreje da se ne osjeća vezanom moratorijem na pokuse raketa dugog dometa iz rujna 1999. su kontraproduktivne, rekao je u četvrtak jedan japanski dužnosnik.

"Sjeverna Koreja pokušava podignuti napetosti prije šestostranih pregovora", rekao je jedan dužnosnik odjela Sjeveroistočne Azije ministarstva vanjskih poslova.

"To je kontraproduktivno", dodao je. "Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Države i dalje rade na nastavku bezuvjetnih pregovora među šest strana", rekao je. U tim pregovorima bi trebale još sudjelovati Rusija, Kina i Sjeverna Koreja.

BAAQUBA

Jedna je osoba poginula a 18 ih je ranjeno u četvrtak u eksploziji automobila bombe u Baqubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, javlja agencija France Presse pozivajući se na policijske izvore.

"U eksploziji automobila bombe smrtno je stradala jedna osoba, a 18 ih je ranjeno", kazao je jedan policijski dužnosnik Baqube, tražeći da ostane neimenovan.

"Među ranjenima je šef policije i još četiri policajca", dodao je.

TEHERAN

Glasnogovornik izaslanstva iranskog tima za nuklearna pitanja Husein Musavian u četvrtak je izjavio kako su optužbe EU-a da Teheran ne surađuje kada je riječ o programu obogaćivanja urana, potpuno "neutemeljene".

Izvješće EU-ovih dužnosnika o postojanju podzemnog tunela ispod postrojenja za obogaćivanje urana u Isfahanu neutemeljeno je, a na taj se način nastojala privući pozornost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), smatra Musavian. U emisiji programa iranske tv-mreže Khabar on je objasnio da su "Iranci samo obavili neke popravke i posao redovitog održavanja na centrifugama, što je dopušteno i u skladu sa strogim pravilima IAEA".

Europljani su svoje primjedbe iznijeli u srijedu na sastanku dužnosnika IAEA u Beču gdje su predstavnici triju zemalja EU-a - Francuske, Njemačke i Velike Britanije koji pregovaraju s Irancima o nuklearnom programu, izrazili žaljenje jer Teheran nije prijavio postojanje tunela.

BRUXELLES

Belgijska policija je u četvrtak digla u zrak sumnjivu torbu ostavljenu blizu Europskog parlamenta nakon što su ih pozvali pripadnici zaštitnih snaga zgrade.

Policija se poslužila robotom na daljinsko upravljanje kako bi crna torba bila iznesena iz zgrade i dignuta u zrak u području izvan prometne ulice.

Pripadnici zaštitnih snaga u zgradi u kojoj sjedište imaju dva europska odbora pozvali su policiju kada je jedan muškarac ostavio torbu na ulazu nakon što mu je zabranjen ulaz jer nije imao odgovarajuću identifikacijsku karticu. Na pitanje novinara je li u torbi bila bomba policijski časnik na mjestu događaja je izrazio sumnju.

VARŠAVA

Poljski premijer Marek Belka je u četvrtak ponovio svoju želju da se prijevremeni opći izbori u Poljskoj održe na proljeće.

"Zalažem se da se izbori održe na proljeće", rekao je Belka na parlamentarnoj raspravi o prijedlogu oporbene stranke Lige poljskih obitelji da on podnese ostavku.

Belka je odbacio mogućnost svoje ostavke ocijenivši poziv oporbene Lige poljskih obitelji "komedijom".

"Želim da vlada završi svoj posao u roku koji je odredila prije godinu dana", dodao je.

HONG KONG

Predstavnici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u četvrtak su izvijestili da namjeravaju pokrenuti projekt izgradnje kuća u Šri Lanki te da pokretanje sličnog projekta očekuju i u Indoneziji, najpogođenijima posljedicama prosinačkog tsunamija.

Spomenute inicijative dio su dugoročnih programa dvaju humanitarnih udruga koje su do sada za žrtve tsunamija prikupile svotu od oko 1,72 milijarde američkih dolara.

"U Šri Lanki je uništeno 100.000 domova. Vlada nas je zamolila da se angažiramo na obnovi 15.000", rekao je dužnosnik Međunarodne federacije udruga Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Johan Schaar. Dodao je kako će udruga pomoći i u izgradnji bolnica i škola u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙