FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski general Milan Gvero u pritvoru ICTY-a

ZAGREB/DEN HAAG, 24. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general vojskebosanskih Srba Milan Gvero, optužen za pokolj Bošnjaka nakon padaSrebrenice 1995. godine, u četvrtak je iz Beograda prebačen uNizozemsku gdje je nakon predaje smješten u pritvor Haškog suda(ICTY).
ZAGREB/DEN HAAG, 24. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Milan Gvero, optužen za pokolj Bošnjaka nakon pada Srebrenice 1995. godine, u četvrtak je iz Beograda prebačen u Nizozemsku gdje je nakon predaje smješten u pritvor Haškog suda (ICTY).

Gvero je iz Beograda stigao u zračnu luku u Rotterdamu, u kojoj se predao nizozemskim vlastima i predstavnicima ICTY-a. Iz Rotterdama je prebačen u pritvor UN-a u Scheveningenu, potvrđeno je u ICTY-u.

U Den Haagu je danas otpečaćena optužnica protiv 68-godišnjeg generala kojom ga se u pet točaka tereti za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje Bošnjaka u Srebrenici i Žepi 1995. godine, kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Zajedno s Gverom, pomoćnikom za moral zapovjednika vojske RS Ratka Mladića, optužen je i general Radivoje Miletić koji je bio zamjenik zapovjednika VRS zadužen za operativni rad i obuku.

Obojicu se tereti po individualnoj kaznenoj odgovornosti za djela ili propuste njihovih podređenih po članku 7.(1) Statuta ICTY-a, odnosno da su "planirali, poticali, naređivali, počinili ili na drugi način pomagali i sudjelovali u planiranju, pripremi ili izvršenju zločina".

Optuženi su za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu s Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Radislavom Krstićem i drugim najvišim časnicima vojske RS, s ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne.

Iako se optužbe protiv Gvere i Miletića odnose na zbivanja od 11. srpnja 1995. do kraja kolovoza, kada su bosanski Srbi likvidirali oko 7.800 Bošnjaka iz Srebrenice, oni nisu optuženi za genocid ili pomaganje u genocidu kao ostali sudionici zločinačkog pothvata.

Na danas objavljenoj optužnici, uz Gveru i Miletića nalazi se, kao prvooptuženi, i treći visoki oficir VRS ali se njegovo ime drži u tajnosti. Naime, ime prvooptuženog je zatamnjeno kao i svi dijelovi u kojima se spominje njegova uloga, a tereti ga se za iste zločine.

Vlada Srbije danas je priopćila kako je dala potrebna jamstva ICTY-u da bi general Gvero bio pušten na slobodu do početka suđenja, te je obećala pomoć njegovoj obitelji.

U međuvremenu je beogradski radio B92 najavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će i Miletić objaviti spremnost za dobrovoljnu predaju Haškom sudu i da će tražiti ista državna jamstva i pomoć obitelji.

Milan Gvero rođen je 1937. godine u Mrkonjić Gradu u BiH, a do kraja 1991. bio je kao pukovnik JNA glasnogovornik saveznog ministra obrane Veljka Kadijevića. U razdoblju 1992/93. Gvero boravi na okupiranim područjima Hrvatske, kao zamjenik Ratka Mladića na mjestu zapovjednika Kninskog korpusa. U travnju 1993. s Mladićem odlazi u BiH gdje se, pod paravanom navodnog povlačenja vojske Jugoslavije, zatečene snage pretvaraju u vojsku Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙